IFK Västerviks kritik mot kommunen

– När VIK behövde hjälp gick det på fyra dagar. Vi har inte fått svar på fem månader!IFK Västerviks ordförande Christian Jansson är kritisk mot Västerviks kommun.

IFK:s byggnader står på kommunal mark. Idrottsföreningen vill att man renodlar ägandet av anläggningen  - det vill säga att kommunen köper byggnaderna och sedan hyr ut.

IFK:s byggnader står på kommunal mark. Idrottsföreningen vill att man renodlar ägandet av anläggningen - det vill säga att kommunen köper byggnaderna och sedan hyr ut.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-09-21 18:00

Det handlar om föreningens omklädningsrum på Örbäcken i Västervik. Föreningen har byggt husen, men kommunen äger marken. IFK tycker att det skulle finnas fördelar med att renodla ägandet. Det vill säga att kommunen tog över ägandet.

– Det är något vi pratat om i IFK länge, men i våras när kommunen köpte Hyllan av VIK så såg vi en öppning. Kan kommunen köpa en del av en restaurang måste man väl kunna köpa omklädningsrum, säger Christian Jansson.

I ett öppet brev till kommunpolitiker och medier beskriver föreningen hur man försökt få kontakt med kommunen. Hittills har det inte blivit något möte, men väl några mejlsvar. Irritationen hos föreningen ökade när man fick läsa i tidningen om att kommunstyrelsen i förra veckan tog en policy som ska innebära att kommunen inte kommer att köpa byggnaderna av IFK.

– Varför vände man sig inte direkt till oss efter att beslutet fattats, undrar Christian Jansson.

Kommunstyrelsen förste vice ordförande Conny Tyrberg (C) ber först om att få läsa igenom IFK:s öppna brev när vi kontaktar honom. När han återkommer säger han:

– Vi vill träffa IFK, och har erbjudit dem två möjliga tider i nästa vecka. Jag hoppas att det ska gå att lösa.

Han håller med om att ärendet dragit ut för mycket på tiden.

Policybeslutet som togs i förra veckan innebär att man inte ska köpa föreningsbyggnader som står på kommunal mark. IFK är långt ifrån ensamma i sin situation, enligt uppgift. Kommunen är rädd för att fler föreningar kan följa, och att det skulle bli dyrt.

De ledande politikerna uppgav efter beslutet att det finns en skillnad mellan VIK:s fall och IFK:s. När det gäller VIK och "hyllan" så handlade om en del av en byggnad. Kommunen menar att det är opraktiskt om olika delar av en byggnad har olika ägare. Däremot anser man att det fungerar med en ägare av en byggnad, och en annan ägare till marken.

Kan kommunen gå IFK till mötes?

– Jag vill inte uttala mig om möjligheterna. Först vill jag att vi går igenom de faktiska omständigheterna för IFK, säger Tyrberg.

Christian Jansson, ordförande i IFK Västervik.
Christian Jansson, ordförande i IFK Västervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!