"Jag är trött på att brott inte straffas"

Den man som i oktober förra året sköt sin före detta flickvän, Jennie Tholander, till döds i en bostad på Skyttegatan i Västervik har fått sin dom i hovrätten. Hovrätten går på samma linje som tingsrätten: Han sköt henne i huvudet, men det var inte mord.

Gunilla Tholander skulle vilja starta en fond i dottern Jennies minne. Jennie sköts i huvudet av sin före detta pojkvän och dog av skadorna.

Gunilla Tholander skulle vilja starta en fond i dottern Jennies minne. Jennie sköts i huvudet av sin före detta pojkvän och dog av skadorna.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2020-09-10 11:18

Mannen dömdes i tingsrätten till sex år och fyra månaders fängelse för grovt vållande till annans död, grovt vapenbrott, narkotikabrott av normalgraden, brott mot vapenlagen samt ringa narkotikabrott. Offrets mamma Gunilla överklagade domen grovt vållande till annans död, eftersom hon ansåg att han borde dömas för mord.

Men hennes överklagan gick alltså inte igenom.

Gunilla Tholander, mamma till Jennie, tycker att fem års fängelse för grovt vållande till annans död är för lite.

– Jag är trött på att brott inte straffas. Att man kan få fem år för att skjuta någon. Min familj har fått ett livstidsstraff, säger hon.

Gunilla Tholander valde att driva fallet vidare till hovrätten på egen hand, med risk för att behöva betala både sina egna och gärningsmannens rättegångskostnader.

Men när det gäller kostnaden för rättegången kan hon pusta ut.

Hovrätten gör klart att hon inte kommer att behöva betala för gärningsmannens advokat. I domen skriver rätten att staten kommer att svara för kostnaden, 71 984 kronor, för den offentliga försvararen.

Hon kommer dock fortfarande vara tvungen att bekosta sin egen advokat. Detta eftersom det är hon själv som drivit fallet, tillsammans med sitt målsägandebiträde, och inte åklagaren.

Ett antal insamlingar har pågått för att stödja Gunilla Tholander.

– Jag är så tacksam för allt stöd och all omtanke som vi fått. Jag vet inte hur jag ska kunna återgälda det, säger hon.

– En vän till familjen har samlat in över 140 000 kronor och så har jag ett eget konto som jag startade. Sist jag tittade var det 77 000 kronor där.

Ytterligare ett par insamlingar har tillsammans nått omkring 30 000 kronor. De pengar som blir över vill Gunilla ska gå till att hjälpa andra i samma situation.

– Jag skulle vilja starta en fond i Jennies minne.

Förhandlingarna hölls vid Göta Hovrätt i Jönköping för två veckor sedan.
Förhandlingarna hölls vid Göta Hovrätt i Jönköping för två veckor sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!