Hon testade bokashi – och föll pladask

Matavfallet förmultnade lÄngsamt i Boel Gehlins varmkompostbehÄllare. DÄ testade hon bokashi, nÄgot hon inte Ängrar en sekund.

Hinken har ett tÀtslutande lock. Matavfall fylls pÄ efter hand. Det gÄr bra med vilken hink som helst. Bara locket sluter tÀtt.

Hinken har ett tÀtslutande lock. Matavfall fylls pÄ efter hand. Det gÄr bra med vilken hink som helst. Bara locket sluter tÀtt.

Foto: Kristina Westring

VĂ€stervik2018-11-26 11:00

Boel Gehlin bor en bit utanför VÀstervik och har lÀnge varit intresserad av miljöfrÄgor. Att kompostera bÄde trÀdgÄrdsavfall och matavfall har varit en sjÀlvklarhet under lÄng tid. Hon har en varmkompostbehÄllare, men tycker att det tar lite för lÄng tid för det som lÀggs dÀri att bli till jord. För sex-sju Är sedan kom hon i kontakt med bokashi. Matavfallet samlas i en hink med tÀtslutande lock och blandas med ett strö som innehÄller en blandning av mikroorganismer. Matavfallet blir inte till mull i hinken, utan senare, nÀr avfallet blandas med jord.

– Jag förvarar hinken i köket och fyller pĂ„ vartefter det blir rester. Det luktar ingenting. Ja, lite nĂ€r man öppnar locket, men det luktar inte Ă€ckligt utan en frisk syrlig doft, sĂ€ger Boel Gehlin.

NÀr hinken Àr full ska innehÄllet mogna i rumstemperatur i ett par veckor.

Under vinterhalvÄret hÀller Boel Gehlin den mogna bokashin i varmkompostbehÄllaren som stÄr i trÀdgÄrden.

– Det sĂ€tter igĂ„ng komposteringen i det som redan ligger dĂ€r. PĂ„ sommaren lĂ€gger jag bokashin i mina odlingslĂ„dor och fyller pĂ„ med jord.

Boels matavfall bestÄr till övervÀgande del av vegetabilier. Stora bitar ska strimlas eller skÀrar i smÄ kuber. Hon gissar att en familj pÄ fyra personer fyller en hink pÄ tre till fyra veckor. Ett hushÄll med en person, som Àr sparsam, fyller tre hinkar per Är.

– Jag ser ingen nackdel med detta över huvud taget. Ströet Ă€r inte dyrt, jag har köpt en sĂ€ck och den kommer rĂ€cka i flera Ă„r, sĂ€ger Boel Gehlin.

Bokashi

Bokashi Àr en komposteringsmetod utvecklad i Japan.

Avfallet lÀggs i en lufttÀt hink och varvas med speciellt sammansatta mikroorganismer som Àr utblandat i ett strö. Hinken kan förvaras i köket.

Mikroberna fermenterar, syrar, avfallet. NÀr processen Àr klar, efter cirka tvÄ veckor i rumstemperatur, flyttas avfallet till en kompost, eller grÀvs ner i jorden. Det blir dÄ snabbt till mull.

PÄ vintern kan den mogna bokashin förvaras i behÄllare utomhus tills tjÀlen gÄtt ur jorden.

Rekommendationen Àr att grÀva ner bokashin djupt eftersom skadedjur kan vilja komma Ät den.

KÀlla: "RÀtt ur jorden - Handbok i sjÀlvhushÄllning", "Permakultur - Framtiden i din trÀdgÄrd"

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om