Här satsas det på vården i Västervik

I förra veckan klubbades den allra första Regionplanen i Kalmar län. Den innehåller flera satsningar på vården i Västerviks kommun.

Om några år väntar ett jätteprojekt på sjukshusområdet. Då börjar man bygga nya lokaler för specialistpsykiatrin.

Om några år väntar ett jätteprojekt på sjukshusområdet. Då börjar man bygga nya lokaler för specialistpsykiatrin.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-12-04 10:00

Trots nio timmars debatt gick S-C-L-majoritetens förslag igenom i stort sett ograverat. Vänsterpartiet kunde glädja sig åt att få med två skrivningar i budgeten. I den ena betonades folkhögskolornas vikt, i den andra ställdes målsättningen upp att antalet personer som insjuknar i kroniska sjukdomar ska minska.

I budgeten finns flera förslag som påverkar Västerviks kommun:

* Den palliativa vården på Västerviks sjukhus får ytterligare 2,5 miljoner kronor. Det är en förstärkning av vården för patienter som befinner sig i livets slutskede.

* Man fortsätter att satsa på digitala tjänster, dels för att effektivisera personalens arbete, dels för att underlätta vårdkontakter och hemsjukvård för patienter.

* KLT:s biljettpriser höjs med i snitt 2,5 procent.

Av budgeten framgår att regionen just nu har en stabil ekonomi efter flera år av överskott. Regionen har en likviditet på 1,3 miljarder. Samtidigt saknas det inte utmaningar. Kostnaderna inom verksamheterna stiger samtidigt som man befarar att skatteintäkterna inte kommer att öka i samma som tidigare. Till det kommer många stora investeringar framöver:

* Störst är nya lokaler för psykiatrin i Kalmar, Oskarshamn och Västervik. Det är ett miljardprojekt som inte kommer att vara färdigställt förrän 2025. Arbetet görs etappvis, och man räknar med att lokalerna i Oskarshamn ska bli färdiga under 2019. Därefter står Kalmar på tur. Västervik befinner sig på projekteringsstadiet, men man räknar med att ta genomförandebeslut under våren.

* 50 miljoner kronor anslås till en ombyggnad av neonatalavdelningen i Västervik.

* 9,5 miljoner kronor har anslagits till ombyggnad av Stora Trädgårdsgatans hälsocentral i Västervik. Dels vill man råda bot på trångboddhet, dels få till ett bättre inomhusklimat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!