Här hamnar alla övergivna cyklar

Den uppmärksamme kanske sett cyklar som har fått stora lappar på sig. De är cyklar som man tror är övergivna och som under tisdagen forslades bort.

Övergivna cyklar kan släljas genom Återbruket. Eller så återvinns delarna för sig.

Övergivna cyklar kan släljas genom Återbruket. Eller så återvinns delarna för sig.

Foto: Rebecca Strömbäck

Västervik2018-06-20 11:00

På uppdrag av kommunen brukar Västervik Miljö och Energi (VMEAB) forsla bort cyklar som står i vägen eller tar upp onödig plats i cykelställen. Det kan ske året om. I veckan samlades den senaste omgången cyklar in, det rörde sig om ett 30-tal. Det berättar Morgan Lifberg på trafik och tillstånd på VMEAB.

– Det handlar om cyklar som är övergivna. Ofta är det skrotcyklar som inte har något högt värde. Eftersom man kan köpa en ny cykel för 1 500 kronor så verkar det som att de får stå kvar. Den kan handla om cyklar någon stulit på fyllan och så bara ställt, eller så är de övergivna av någon annan anledning.

Cyklarna samlas in och får stå tre månader i väntan på att ägaren ska dyka upp. En månad räcker om cykeln är ett uppenbart vrak.

– Vi följer regelverket som finns för att ta beslagta fordon, man måste ha gått en sådan utbildning för att få göra det. Det fungerar precis som med bilar.

Och om cykeln inte hämtas återvinns den.

– Av tre cyklar kan det bli en fungerande cykel som kan säljas genom Återbruket eller så återvinner man de delar man kan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!