"Har fått ett bud från den ena sidan"

Om Västerviksalliansen står fast vid att utmana de rödgröna om makten så hamnar Sverigedemokraterna och Socialisterna i fokus.

Tommy Ivarsson (SD).

Tommy Ivarsson (SD).

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-12-06 09:42

Två konstellationer har anmält intresse för att leda kommunen. Störst, och först ut var S, C och MP. Här om dagen anmälde Västerviksalliansen, med M, L, KD och WP, sitt intresse. 25 mandat stod mot 19.

Enligt Dan Nilsson (S) finns det en överenskommelse med V som gör att de rödgröna räknar med att komma upp i 28 mandat. För att vara säker på en majoritet krävs dock 29 mandat. Därmed riktas blickarna mot de två återstående partierna i kommunfullmäktige: Sverigedemokraterna och Socialisterna.

Båda är partier som ses som kontroversiella bland de övriga partierna. I valrörelsen uttalade flera partier att SD och SV skulle vara otänkbara att samarbeta med.

Inget av de båda partierna är särskilt talför i det här läget:

– Du har räknat rätt, men i övrigt har jag inga kommentarer, säger SD:s Tommy Ivarsson.

– Vi pratar med båda sidor, och vi har fått ett bud från den ena sidan. Mer än så säger vi inte nu, säger socialisternas Johannes Regell.

Man kan tro att Moderaterna skulle vara "fienden" för ett socialistiskt parti?

– Det var det också länge, men efter fyra år med Kronståhl har vi inte sett någon förändrad politik, säger Regell, som ifrågasätter VT när vi kallar det ena blocket rödgrönt.

– Jag ser inget rött i det blocket. Jag ser bara två nedskärningsblock.

Han säger att partiet kommer att försöka utnyttja situationen för att leva upp till förtroendet från sina väljare.

Johannes Regell (SV).
Johannes Regell (SV).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!