VIDEO: Här dyker vargarna upp vid vägen

Karl Mässing och hans kollega Sigrid Schwander var på väg mellan Hjorted och Västervik när de plötsligt mötte två vargliknande djur längs vägen.

Två vargliknande hundar syntes söder om Ankarsrum, mellan Hjorted och E22 vid lunch på fredagen. Bilden är tagen av Karl Mässing, som passerade platsen i bil med kollegan Sigrid Schwander.

Två vargliknande hundar syntes söder om Ankarsrum, mellan Hjorted och E22 vid lunch på fredagen. Bilden är tagen av Karl Mässing, som passerade platsen i bil med kollegan Sigrid Schwander.

Foto: Läsarbild

Västervik2023-09-22 13:51

Det var i trakterna kring Falsterbo som det ovanliga mötet inträffade. Karl och Sigrid hade varit på arbetsuppdrag och de körde i trakterna kring Falsterbo på vägen mellan Hjorted och E22, på väg tillbaka till Västervik.

Plötsligt såg Karl en varg, eller om det var en hund?

– Det första jag tänkte var: varg! Men sedan blev jag lite osäker, är det verkligen det? När vi kom närmare såg jag att det var en varg.

Karl beskriver hur vargen verkade nästan tam, i alla fall orädd.

– Den stirrade på oss länge och sedan närmade den sig bilen. Om jag öppnat dörren hade jag kunnat klappa den...eller så hade jag blivit uppäten. Man fick lite puls, helt klart. Det är ju ett rovdjur och en tanke var: "tänk om den öppnar dörren" men sedan insåg jag att den så klart inte kunde göra det. Man tänker inte helt klart.

Djuret kom nära, och nosade på bilens rutor, den verkade nyfiken, säger Karl.

Plötsligt dök en till likadan upp på platsen, det ska vara en hane och en hona.

undefined
Än på fredagen var det inte officiellt konstaterat att det rör sig om varg, men länsstyrelsen sa då att det var "varglikt".

Innan vi går vidare ska vi också konstatera att det inte är officiellt fastslaget att det rör sig om vargar. Länsstyrelsen gör först en egen utredning för att säkerställa observationer av det här slaget. Bland annat måste man vara på plats, för att konstatera exempelvis att filmen verkligen är från den plats man hävdar, och inte filmad på en annan plats.

Fredrik Ustrup är chef för djurenheten på länsstyrelsen i Kalmar län.

– Det är inte så att vi inte tror på de som ringer in, men för att officiellt kunna fastställa att det är vargar man sett måste vi uppfylla vissa kriterier för att helt kunna fastställa vissa saker. Men vi har fått bilderna och kan konstatera att det är varglikt, säger han.

Tillbaka till vägen vid Falsterbo. Sigrid och Karl signalerade till andra bilar att de skulle stanna och köra försiktigt, fler började att filma de två djuren vid vägen.

– Det var ju bra att vi kunde varna så ingen råkade illa ut, konstaterar Karl.

Efter en stund lommade vargarna iväg igen. I bilen var stämningen uppsluppen.

– Det här är väl "once in a lifetime" för mig, i alla fall för att se varg här nere i Småland. Det känns fantastiskt, och lite som att man varit på safari, säger Karl Mässing med ett skratt.

– Men även lite läskigt, det är som sagt ett rovdjur.

undefined
Den första var nyfiken och gick nära bilen och nosade på rutorna.
Karta: Här mötte de vargarna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!