Här blir de vänner med hästen

Redan före nio på lördagsmorgonen, som också är alla helgons dag, är det full aktivitet i Västerviksortens ryttarförenings stall vid Målserum. Här ska ett gäng förväntansfulla barn få prova på att rida.

Tindra Berg tränsar Carrolyn, som Linnéa Fridell ska rida på.

Tindra Berg tränsar Carrolyn, som Linnéa Fridell ska rida på.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2018-11-03 20:45

Några har ridit förut, för andra är det första gången till häst. Innan det är dags att gå in i ridhuset och sitta upp på hästarna får alla som ska rida vara med och förbereda sina hästar, borsta och pyssla om dem, och så får de hjälp av ungdomsledarna och ridläraren Johanna Berg att sadla och tränsa.

Hamzeh Arrabi har kommit hit med mamma och pappa och två småsyskon. Men det är bara Hamzeh som ska rida.

– Jag ville se hur det är att rida, hur man gör. Det är första gången. Det ska bli spännande, säger han.

Pappa Ahmed Arrabi berättar att det till och med är första gången Hamzeh träffar en häst. Som tur är får han snälla hästen Whiskey att rida på och Sofia Ekelund som ledare för att hjälpa till under lektionen.

Fantine Lachan är en lite mer erfaren ryttare, hon har ridit tidigare och funderar på att börja igen, så nu passar hon på att testa igen.

– Det är kul att göra saker tillsammans med ett djur, att lära sig nya saker, säger hon.

När alla har lett in sina hästar i ridhuset är det dags att sitta upp, justera stigbyglarna så att de blir lagom långa, och börja rida.

– Prova-på-ridning brukar vara himla uppskattat och det har varit fullt i nästan alla grupper under veckan, säger Johanna Berg, som håller i lektionen.

Barnen får börja med att skritta, sedan lära sig att göra halt och efter det får alla också prova på att trava. Några, som har ridit tidigare, får till och med gallopera.

– Det var jättekul när han sprang, säger Hamzeh Arrabi efteråt.

– Jag skulle vilja rida mer och ännu fortare!

Linnéa Fridell fick avsluta ridlektionen med Hope, som är hennes favorithäst.
Linnéa Fridell fick avsluta ridlektionen med Hope, som är hennes favorithäst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!