Här är husen som förvandlas till konst

Sjukhuset, Stadshotellet och Ellen Keyskolan är några av de byggnader, vars väggar kommer att få en ny gestaltning efter den kommande street art-festivalen BANK.

Albin Wiberg kommer i slutet av festivalveckan att bjuda på en guidad tour genom Västervik för att visa de olika väggmålningarna.

Albin Wiberg kommer i slutet av festivalveckan att bjuda på en guidad tour genom Västervik för att visa de olika väggmålningarna.

Foto: Emil Sandgrim

Västervik2019-07-30 13:00

– Nu känns det extra skönt eftersom det under ett tag såg kört ut.

Det säger Albin Wiberg, projektledare för street art-festivalen BANK. Han berättar att några väggar som var tänkta att målas av konstnärerna länge låg i farozonen. Bara dagar före att ansökningstiden av byggloven löpte ut, hade inget godkännande från fastighetsägarna inkommit.

– Det var först under den sista ansökningsveckan som vi fick ett par godkännanden. Helt plötsligt fick vi ytterligare fyra toppenväggar, säger Wiberg.

Under festivalveckan, som är i slutet av augusti, kommer bland annat en vägg vid Siversgatan att målas samt två väggar vid parkeringshuset Paradiset respektive Björklundsgatan. Även Västerviks sjukhus kommer att få se två av sina väggar i ny skepnad då panncentralen och hus tolv ingår i målarprojektet.

– När konstnärerna fick reda på vilka väggar som deras alster kommer att synas på, blev de väldigt peppade. För dem handlade det dels om att platserna var nya, dels att det var bra för deras marknadsföring. Jag tror själv att det är bra för stadens egen marknadsföring då konstnärerna sprider sina verk till omvärlden genom sina sociala kanaler, säger Wiberg.

Han berättar att väggmålningarna kommer att bestå i fem år då bygglovet gäller under den tiden. Enligt Maria Ström, bygglovschef på Miljö- och byggnadskontoret, måste fastighetsägaren, innan tillståndet löper ut, ansöka om ett nytt bygglov om hen känner för att behålla målningen.

– Annars gäller det femåriga bygglovet under förutsättning att fastighetsägaren återställer väggen till sitt ursprungliga skick, säger Ström.

Albin Wiberg berättar att det är en uppsättning av ansedda konstnärer som anländer till Västervik. De valdes efter "headhunting" och tips från allmänheten. Andra street art-artister fick också förfrågan men kunde, av olika skäl, inte komma. Trots det är Albin Wiberg väldigt nöjd med sina val.

– De fyra utländska konstnärerna är proffs, alla är duktiga och har sin egen stil, säger han.

Han berättar att konstnärerna företräder en föreställande målarstil som inte är abstrakt och att väggmålningarna kommer att variera i sin gestaltning. Vissa konstnärer bestämmer utformningen av sina verk väl framme i Västervik.

– Det är lite av charmen med det hela. De flesta kommer att hämta sin inspiration från staden och sedan göra någonting av de intryck man har fått, säger Wiberg.

Enligt Albin Wiberg kommer bland annat en vägg på bakgården vid Stadshotellet, en vägg på Siversgatan, två väggar vid Ellen Keyskolan, två väggar vid Västerviks sjukhus, två väggar vid Paradisets P-hus och fyra väggsektioner vid Hemköp-huset att nyttjas av konstnärerna.
Enligt Albin Wiberg kommer bland annat en vägg på bakgården vid Stadshotellet, en vägg på Siversgatan, två väggar vid Ellen Keyskolan, två väggar vid Västerviks sjukhus, två väggar vid Paradisets P-hus och fyra väggsektioner vid Hemköp-huset att nyttjas av konstnärerna.
Signade konstnärer och tilltänkta målarplatser:

LulaGoce, Spanien, två väggar på Ellen Key (dels gaveln vid cykelställen som vetter mot den stora parkeringen samt ett vitt väggparti längre upp på samma byggnad mot Kvarngatan)

YouriCansell, Frankrike, Panncentralen Västerviks sjukhus

Curtis Hylton, England, Västra Kyrkogatan (fyra väggsektioner på "Hemköp-huset")

Jerome Davenport, Australien, Bredgatan (Paradisets P-hus)

Stina Folkebrant, Sverige, Brunnsgatan två väggar (bakgården Västerviks Stadshotell samt Paradisets P-hus Brunnsgatan)

ErimasEkube, Sverige/Eritrea, Siversgatan

Johathan Josefsson, Sverige, Storgatan och Björklundsgatan (vit vägg Björklundsgatan)

Tim Nedrup, Sverige, Björklundsgatan (brun gavel)

Henrietta Kozica, Sverige, Saluhallen (baksida vid parkering mot Torggränd)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!