Etikettdoktorn har köpt lägenhet i Västervik

Mats Danielsson fick 17 000 frågor från tittarna, när han var etikettexpert vid söndagens Nobelfest. Numera är han Västerviksbo på deltid.

Victoria Dyring från SVT i samspråk med Mats Danielsson och Olof Somell vid Nobelfirandet 2023.

Victoria Dyring från SVT i samspråk med Mats Danielsson och Olof Somell vid Nobelfirandet 2023.

Foto: Privat

Västervik2023-12-12 05:00

När vi når honom på telefon under måndagen är han på väg söderut från Stockholm, där han medverkat som etikettexpert vid Nobelfirandet.

Mats Danielsson, som är 65 år, är huvudsakligen bosatt i Eksjö, där han och hans fru har ett hus och där han sitter i kommunfullmäktige för Moderaterna.

Men han har också anknytning till Västervik, dels genom släkt och dels för att han och hustrun har haft båt vid Tändstickan i 15 år.

– Det har vi fortfarande, men nu på vintern ligger den på Lucerna, i båthuset där, säger han.

undefined
Mats Danielsson kallar sig själv för Etikettdoktorn.

Sedan slutet på april kan Mats Danielsson också titulera sig Västerviksbo på deltid.

– Vi har köpt en lägenhet på Tändstickan, som vi bokade för två år sedan. Den 26 april flyttade vi in. Tjust skärgård är fantastisk, säger han.

Men han vill inte jämföra Västervik och Eksjö:

– Båda städerna har sin charm.

Vad gillar du med Västervik då?

– Det är en kuststad som är trevlig också på hösten och vintern. Det är mysigt och nära till restauranger. Och det är glada och trevliga människor.

Och vad tycker du om etiketten här i Västervik?

– Jag går inte runt och bedömer människor, men vi har blivit väldigt väl bemötta som nyinflyttade och känner oss väldigt välkomna, säger han.

Han känner att det har varit lätt att komma in i gemenskapen i Västervik.

Mats Danielsson kallar sig själv för Etikettdoktorn, men han påpekar på sin hemsida att det är ett registrerat varumärke och gör inga anspråk på någon doktorshatt.

I grunden är han distriktssköterska, men sedan nästan 20 år tillbaka är han professionell föreläsare inom bemötande samt vett och etikett.

Han har också medverkat i ett stort antal dags- och veckotidningar samt radio och teve.

undefined
Victoria Dyring från SVT i samspråk med Mats Danielsson och Olof Somell vid Nobelfirandet 2023.

Ett av de tillfällen då man kan se honom i teverutan är i samband med Nobelfesten, där han anlitas av SVT som etikettexpert. Så även vid söndagens firande. Tittarna fick ställa frågor, och det gjorde de med besked.

– Jag har aldrig varit med om dess like. Vi fick 17 000 frågor. Tidigare har vi haft mellan 6 000 och 8 000 frågor, säger han.

Vad tror du att ökningen beror på?

– Folk har ett jätteintresse. Sedan fick vi gå in i sändning ett par gånger också. Då vaknar folk till, och de vill veta ALLT. Till exempel om man får gå på toaletten under Nobelfesten.

Får man det?

– Ja, det är klart att man får. Men kungafamiljen är rutinerade. De sitter.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!