Han debatterar mot miljöministern

Sverker Thorén (L) var riksdagsledamot mellan 2002 och 2006. Då debatterade han mot den dåvarande miljöministern Lena Sommestad (S) om Östersjöfrågor. Nu tas diskussionen upp på nytt av Thorén, som kommer att debattera mot miljöminister Karolina Skog (MP).

Debatten mellan Sverker Thorén (L) och miljöminister karolina Skog (MP) kommer att äga rum på länsmuseet i Kalmar.

Debatten mellan Sverker Thorén (L) och miljöminister karolina Skog (MP) kommer att äga rum på länsmuseet i Kalmar.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-08-19 21:30

– Jag har engagerat mig väldigt länge i Östersjöfrågor, och efter MakassarHighway så tycker jag att vi måste diskutera hoten mot Östersjön på riktigt. Då bjöd jag in henne till debatt om just dessa frågor, och nu i dagarna tackade hon ja. Östersjön är hotad på så många sätt och det får man inte glömma i valdiskussionen, säger Sverker Thorén.

Vilka hot mot Östersjön kommer du att ta upp i debatten?

– Dels hoten vid fartygsolyckor och oljekatastrofer, men också övergödningen som regeringen inte gjort tillräckligt mot. Sedan kommer jag även ta upp utfiskningen och gifterna som finns i Östersjön.

Debatten kommer att äga rum på Kalmar läns museum den 29 augusti. Moderator för debatten kommer att vara en representant från Världsnaturfonden WWF.

Vilka åtgärder vill du se för Östersjön?

– Bland annat en mycket mer aktiv övervakning av Östersjön i realtid. Man ska kunna ta kontakt med fartyg och dirigera bort dem som hamnat fel. Det finns liknande system i bland annat Finska viken, och denna åtgärd skulle kunna rätta till problemen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!