Gunilla Tholander om Högsta domstolens beslut

Gunilla Tholander och hennes advokat hade ansökt om prövningstillstånd i Högsta domstolen, för att få dödsskjutningen att klassas som mord. Vid halv två på torsdagen meddelade de sitt beslut.

Nu har Högsta domstolen gett sitt besked.

Nu har Högsta domstolen gett sitt besked.

Foto: VT

Västervik2020-10-22 13:59

Högsta domstolen (HD) beslutade då att inte ge prövningstillstånd. HD avslår också Malmöadvokaten Tijan Badou Sarrs ansökan om så kallad intervention och domstolen avvisar även hans överklagande.

Vi når Gunilla Tholander på telefon under eftermiddagen. 

– Jag ger inte upp, jag hade väl räknat med att de inte skulle ta upp det. Jag har dragit i gång en namninsamling så jag försöker den vägen istället, säger Gunilla Tholander och förklarar att hon tänker påverka lagar och regler med hjälp av namninsamlingen istället.

– Jag kommer inte att ge upp, inte åt nåt håll. Det finns andra vägar att gå och de vägarna kommer jag att leta reda på, säger hon.

Prövningstillstånd krävs för att HD ska pröva ett överklagande. Tholanders advokat Elisabeth Aronsson hade riktat in sig på att HD skulle pröva formuleringen "ställt utom rimligt tvivel", att det var en rättslig fråga värd att specificera. En gränsdragning att pröva för att ge vägledning till framtida fall där en gärningsman dödar någon utan närvarande vittnen.

Men HD anser inte att motiveringen är tillräckligt angelägen.

"Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.", skriver man kortfattat.

Därmed har den rättsliga processen i fallet med dödsskjutningen av Jennie Tholander, på Skyttegatan i Västervik, nått vägs ände. Ingen instans bedömde gärningen som mord, rubriceringen grovt vållande till annans död kvarstår. Gärningsmannen har nu flyttats från häktet i Jönköping till anstalten i Tidaholm där han ska avtjäna sitt straff, i sex år och fyra månader.

Artikeln kommer att uppdateras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!