Gräns för gratisbesök på tippen ska hävas

Det blev de små partiernas kväll på kommunfullmäktige. Socialisterna pressade på om Pausskolor, och KD om tillgängligheten på återvinningstationerna.

Märktes på kommunfullmäktige 2: Maud Ärlebrant (KD).

Märktes på kommunfullmäktige 2: Maud Ärlebrant (KD).

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-02-25 19:58

Att Västerviks kommun rör sig i ett nytt politiskt landskap märktes definitivt på måndagskvällens kommunfullmäktige. Det finns inga givna majoriteter, och även förslag från fullmäktiges minsta partier kan vinna gehör.

* Vi förvarnade redan i lördags om att Socialisternas motion om Pausskolor skulle väcka debatt. Många partier var eniga om att stödet till elever med särskilda behov behöver bli bättre. Därmed inte sagt att de tyckte att socialisternas modell med pausskola var den bästa.

Johannes Regell var mycket kritisk till hur det fungerade i dag, och talade om att försummandet av utsatta barn var att jämställa med misshandel.

När frågan gick till votering röstades motionen om pausskolor ner med siffrorna 52-3. Därmed inte sagt att Socialisternas förslag är dött och begravet. Flera partier vill vänta med att ta ställning i frågan tills dess att en utredning som görs under våren är klar.

– Jag tror att vi kan komma överens när vi har rätt underlag, sade till exempel Dan Nilsson (S).

Liberalerna lade ett tilläggsyrkande om att man ska inför en ny kommungemensam organisation för elever med särskilda behov. Inte heller det röstades igenom. Men här blev marginalen knappare: 28-20.

* Kristdemokraterna var väl synliga i debatten om vilka direktiv som de kommunägda bolagen ska få av sin ägare. Visserligen röstades partiets yrkanden ner om att Västervik Resort ska sträva efter att inte driva restauranger och kaféer, samt att även turister och besökare ska ha möjlighet att lämna avfall. Däremot fick partiet med sig en majoritet i yrkandet att begränsningen av antalet fria besök på återvinningscentralerna i Målserum ska hävas. Hävningen ska göras senast 2020.

Märktes på kommunfullmäktige 1: Johannes Regell (SV).
Märktes på kommunfullmäktige 1: Johannes Regell (SV).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!