Oavsett vilken utbildning niondeklassarna väljer, kommer de som fullföljer sin utbildning ha en bättre chans på arbetsmarknaden. Arbetslösheten bland unga som har en gymnasieutbildning ligger på 9, 8 procent, medan den är 27, 6 procent bland ungdomar som inte har gått ut gymnasiet.
Arbetsförmedlingen har långsiktiga prognoser över var jobben finns om fem och tio år. De visar att flera yrkesutbildningar på gymnasiet kan ge goda chanser till jobb direkt efter studenten.
Jobben finns framförallt inom bygg- och anläggning, fordon och transport, industriteknik samt vård och omsorg.
”Yrkesprogram ett bra val”
Exempel på yrken och grupper med stor brist på arbetskraft på fem och tio års sikt är förskollärare och fritidspedagoger, gymnasielärare, specialpedagoger och läkare. Det är yrken på högskolenivå. Tittar man på övriga utbildningsnivåer är bussförare, CNC-operatörer och lokförare några av jobben som behöver arbetskraft.
– Vill du ha ett jobb direkt efter gymnasiet så kan ett yrkesprogram vara ett bra val. Det viktiga är att ta reda på så mycket som möjligt innan man bestämmer sig. Det finns många yrken som man kanske inte känner till, som ger goda chanser till jobb när de som nu ska välja gymnasium går ut, säger Valdete Hashani, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Hur viktigt är det att fullfölja sin gymnasieutbildning?
– Vi ser att personer med gymnasieutbildning får jobb i större utsträckning.
Ju högre utbildning, desto större är chansen att få ett jobb.
Inte minst inom bristyrkena. Men enbart en gymnasial utbildning kan räcka långt.
– Den största skillnaden ser vi mellan förgymnasial och gymnasial utbildning. Skillnaden är inte lika stor mellan gymnasial och eftergymnasial utbildning, men de som har en eftergymnasial utbildning är inte inskrivna hos oss på samma sätt, säger Valdete Hashani.