FYNDET: Pålar från vikingatiden

I sundet som förbinder Gamlebyviken och Dynestadviken har forskare från Marinarkeologiska forskningsinstitutet vid Södertörns högskola och Västerviks museum med hjälp av sidoseende ekolod våren 2015 hittat ett tiotal upprättstående pålar som troligen är en del av en pålspärr. Man har dessutom tagit ett prov på en av pålarna och daterad den till 1000-talet.

Här någon stans i sundet norr om Stäketbron skall pålarna finnas.

Här någon stans i sundet norr om Stäketbron skall pålarna finnas.

Foto: Roger M Carlsson

Västervik2016-04-25 06:41

Därefter lämnades en ansökan om tillstånd för provundersökning och provtagning in till Länsstyrelsen som nu godkänt forskarnas plan. Tillståndet gäller provtagning av två pålar, grävning av 4-6 sökschakt på land, undersökning av en mindre stenpackning samt att använda en metalldetektor på platsen i undervisningssyfte.

Marinarkeologiska forskningsinstitutet vid Södertörns högskola och Västerviks museum har arbetat tillsammans sedan 2013 nä det gäller marinekologisk forskning och förmedlingsverksamhet. Hittills har det till största delen handlat om vraket Mars (1564) men har kommit att utökats till andra marina lämningar och forskningsområden i Tjustbygden.

Utgrävning under maj 2016

Tanken är att man skall börja gräva under maj 2016. Undersökningsansvarig på plats kommer vara prof. Johan Rönnby och docent Hans Bolin båda vid Södertörns högskola samt museichef Veronica Palm vid Västerviks museum. När det kommer till undervattensdelen av projektet är det inga komplicerade dykningar då det rör sig om djup på bara ett par meter.

Spännande projekt

Ansökan antyder att det här är ett spännande projekt som kan leda till ännu större fynd om det visar sig att det verkligen är ett pålverk. Alternativa tolkningar av pålarna skulle kunna vara fast fiske, någon form av bro eller spång över viken. Men då pålarna befinner sig på den optimalt strategiska platsen för ett försvar är pålspärr det mest troliga. Det gör det hela extra intressant då dateringen visar att den byggdes tidigare än etableringen av medeltidsstaden Västervik ca en kilometer sydväst om spärren vid Åby och den vik som fanns i anslutning till Gamlebyåns utlopp. Det handlar om Valstad, Kålåker, Dynestad, Nygård, Gursten och Vida. Vägen upp genom viken och sjön vore iså fall ett sätt att nå den då rika Loftabygden och ännu längre in i landet via Loftaån upp mot Överum.

Flera intressanta platser

Dessutom är de gravfält från yngre järnålder som sträcker sig från pålarnas plats och norrut in till Dyndestadsjön och fornborgen på sjöns sydvästra sida intressanta. Ovanför dagens strandlinje finns på vikens västra sida flera oregistrerade stenrader som med stor sannolikt är rester av äldre bryggor, stenkistor eller bodar. Området är mycket rikt på lämningar

Södertörns högskola kommer att stå för alla kostnader i samband med undersökningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om