Fortsatt lågvatten i Hjorten

Det låga vattenståndet i sjön Hjorten där Västervik tar sitt vatten gör att bevattningsförbudet kvarstår. Ändå verkar det vara många som struntar i det och vattnar sina gräsmattor trots förbudet.

Bevattningsförbudet kvarstår för att skydda Hjorten.

Bevattningsförbudet kvarstår för att skydda Hjorten.

Foto: Roger M Carlsson

Västervik2016-07-01 13:09

Bevattningsförbudet kvarstår

Dagar när det regnat ser vi en minskning i förbrukningen, berättar Peter Ackrell som är verksamhetschef vid Västerviks miljö och energi ABs avdelning Vatten. Vi pumpar 3000 kubikmeter vatten varje dygn från Vångaren för att inte Hjorten skall sjunka för fort och det följer den vattendom som gäller för de båda sjöarna. Västervik använder i dagsläget ungefär 6500 kubikmeter vatten varje dygn.

Näsan över vattnet

Ännu har vi inte gått under de gränsvärden som är uppsatta. Förklarar Peter Ackrell. Just nu ligger vi på 19,24 m över havet (uppmätt i går, torsdag). Den vattendom vi har tillåter en nedre gräns på 19 meter innan en ny dom måste tas fram vid mark- och miljödomstolen i Växjö. Vattnet kommer inte att ta slut, men det är viktigt att alla respekterar bevattningsförbudet!

En ny vattendom är inget som är vare sig enkelt eller billigt att ta fram, berättar Linda Gren, som är handläggare vid mark- och miljödomstolen i Växjö. Kostnaden beror bland annat på hur stort uttag som görs och hur stort vattenverket är.

Ny dom kan medföra stora omkostnader

Enligt Ruben Öberg på VMEAB kan det medföra mycket höga omkostnader när det rör sig om vattenverk som skall försörja en hel stad, och eftersom pengarna måste tas någonstans är något som i slutänden kommer att drabba VAkollektivet.

Skulle det innebära dyrare kostnader för vattenkonsumenterna?

Ja, det är ju enkel matematik, någon skall ju betala för en ny dom om en så drastisk åtgärd blir nödvändig, det kommer alltså att bli en kostnadsökning för alla som är anslutna till vattennätet, berättar Ruben Öberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om