Första Hubertusjakten på Stuverum

Nästan 30 ekipage kom till start när Stuverums ridsportklubb utanför Västervik bjöd in till sin första Hubertusjakt någonsin på lördagen.

Emilia Lundin på May Sursprise (till vänster) griper rävsvansen i ponnyklassen, precis före Freja Valeskog på Ruthstown Rocky.

Emilia Lundin på May Sursprise (till vänster) griper rävsvansen i ponnyklassen, precis före Freja Valeskog på Ruthstown Rocky.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2018-11-10 19:00

Det var hästar och ryttare i alla storlekar och åldrar som sammanstrålade på Stuverum utanför Västervik på lördagen för att rida jakt.

För Karin Englund, Piperskärr, var det en gammal dröm som gick i uppfyllelse:

– Jag är så lycklig. Jag är 50 år och jag har drömt om det här sedan jag var 25.

Då var hon åskådare vid en Hubertusjakt. Sedan dess har tanken funnits att hon själv skulle vilja vara med någon gång. Nu är hon master och den som leder hela jakten.

Drygt hälften av deltagarna är utifrån. En del har åkt ända från Överum och Björnsholm för att vara med, medan andra är från stall närmare Västervik.

– Vi är så glada, vi som ordnar det här, att det kom så många, säger Karin Englund, innan det är dags för ekipagen att ge sig ut på andra rundan.

Totalt är det ungefär en mil som ska avverkas. På andra sträckan finns hinder att hoppa, för den som vill. Tempot är nu högre.

Vid stolpen med rävsvansen har det samlats en klunga människor för att heja på. Det dundrar i marken, när ponnyryttarna kommer in på upploppet i full galopp. Emilia Lundin griper svansen, precis framför näsan på Freja Valeskog, och blir därmed segrare i sin klass.

Kort därpå kommer de stora hästarna med sina ryttare. Ida Linderson vinner, eftersom hon är först att ta svansen. Hon rycker till sig den. Men, vad händer då? Den går av! Ingrid Myhrén är snabb att hugga andra halvan. Att bli tvåa är inte heller så dumt.

På lördagen var det Hubertusjakt på Stuverum, utanför Västervik.
På lördagen var det Hubertusjakt på Stuverum, utanför Västervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!