Flera frågor efter partibytet

Beslutet att ta klivet från Sverigedemokraterna till Socialisterna Välfärdspartiet har vuxit fram under tid, säger Anders Loman. Sverigedemokraternas ordförande i Västervik menar att Loman blev utestängd för ett par månader sedan.

Anders Loman säger att beslutet att byta parti vuxit fram under en längre tid.

Anders Loman säger att beslutet att byta parti vuxit fram under en längre tid.

Foto: Ulrik Alvarsson/arkiv

Västervik2018-06-20 17:56

Beskedet har väckt reaktioner.

– Mest positiva måste jag säga. Det är någon vänsterextremist som varit negativt på Facebook. Men jag har inte tittat så mycket, varken på mejl eller sms, säger Anders Loman.

Han säger att beslutet vuxit fram under en längre tid och gör ingen hemlighet av att interna stridigheter inom partiet spelat in.

– Man vände sig mot mig när jag försökte lösa konflikter inom partiet.

Vi ringer upp Tommy Ivarsson. Han är ordförande för SD i Västervik. Han säger att Loman är utestängd från partiet efter en omröstning om listorna.

– Anders Loman kom inte med på listan till kommunfullmäktige, han fick heller inga röster till partistyrelsen i Västervik, säger han.

Efter det blev Loman enligt Ivarsson utestängd från partiet, det var cirka två månader sedan.

Varför han blev utestängd vill Ivarsson inte gå in på.

– Nej, jag tänker inte gå in i bakgrunden och jag vill inte starta en debatt om det heller.

Anders Loman i sin tur säger att han inte vetat om en så kallade "utestängning".

– Det är inget jag i så fall har fått information om. I går (tisdag reds. anm.) fick jag ett mejl från distriktsordföranden, det visar att jag fortfarande finns med på den officiella mejllistan.

Finns det en särskild anledning till att Ivarsson säger att du blivit utestängd?

– Ivarsson har försökt bli av med mig länge. Det enda jag kan komma på är ett mejl jag råkade skicka bland annat till VT om att jag drog tillbaka min kandidatur till distriktsstyrelsen och till landstingvalsedel.

Vi har kvar mejlet. Det innehåller kritik mot det lokala partiet, något vi skrev om dagarna efter.

Ivarsson tycker dock att det är bra att Loman bytt parti, eftersom han inte anser att han representerar SD.

– Jag sade även på kommunfullmäktige i måndags att Anders Loman inte tillhörde SD och att hans partibeteckning skulle tas bort, men det gick inte. Men så sade han upp sig från SD och gick till Socialisterna istället, säger han.

Nu inriktar Loman sig på sitt nya parti.

– Jag tycker att Socialisterna är det enda partiet som bryr sig om folket, de personer som jobbar och betalar skatt. Sverigedemokraterna är inte det parti man säger att man är.

Det är kritik som Ivarsson inte vill bemöta.

–  Jag törs inte tolka honom. Vi har inte diskuterat det heller, vi har inte så hjärtliga relationer, säger Ivarsson.

Tommy Ivarsson säger att Loman varit utestängd från partiet i ett par månaders tid. Det menar Loman att han inte fått veta.
Tommy Ivarsson säger att Loman varit utestängd från partiet i ett par månaders tid. Det menar Loman att han inte fått veta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!