"Finns runt omkring oss hela tiden"

Anticimex meddelar att bekämpningen av råttor ökar i länet, men ökning är ändå försvinnande liten, säger Mikael Östh, ansvarig för skadedjur på Anticimex i Kalmar län.

Råttor trivs i vår närhet eftersom våra sopor blir deras mat.

Råttor trivs i vår närhet eftersom våra sopor blir deras mat.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Västervik2019-07-01 06:00

Han tycker heller inte det finna några tecken som tyder på att antalet råttor skulle ha ökat.

– De finns runtomkring oss hela tiden, men i vissa perioder syns de mer. Man kanske gräver och lägger nytt avloppssystem och då stör man deras naturliga bostäder och då kommer de fram. Men jag tror också det beror på att vi har blivit mer medvetna och har bättre koll, säger Mikael Östh.

För den traditionella råttbekämpningen användes gift. Då la man ut gift i till exempel avloppsbrunnar och la sedan ut nytt när giftet var uppätet.

– När vi jobbade på det sättet var det svårt att ha någon koll på hur många råttor det var. Det kunde vara en råtta som ätit av giftet eller tio.

Med de nya digitala råttfällorna kan Anticimex ha koll på exakt hur många råttor som går i fällorna.

– Det finns två typer av hjälpmedel. Under marken i avloppssystemen har vi giljotinfällor. De känner av rörelse och värme och dödar råttan. Den följer sedan med avloppsvattnet ut till reningsverket. Den andra är låda med hål i där råttan går in. Även här känner sensorer av den och dödar med ström.

Varje gång en fälla slår igen skickas en signal till Anticimex och de kan på så sätt hålla kolla på exakt hur många råttor det gäller.

Vad ska man tänka på för att inte locka till sig råttor?

– Det är viktigt att vi slänger mat vi inte äter upp i soporna och inte lämnar det ute i naturen. Råttorna trivs i vår närhet eftersom vi förser dem med mat, säger Mikael Östh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!