Felaktig redovisning blev dyr affär

En 35-årig man i Västervik har tagit emot ett för stort belopp i aktivitetsstöd från Försäkringskassan. Nu kräver myndigheten att mannen betalar tillbaka den felaktigt utbetalade penningsumman.

Mannen uppbar lön samtidigt som han deltog i ett arbetsmarknadspolitiskt program med aktivitetesstöd.

Mannen uppbar lön samtidigt som han deltog i ett arbetsmarknadspolitiskt program med aktivitetesstöd.

Foto: David Forsell

Västervik2018-06-24 08:00

Mannen har fått aktivitetsstöd mellan åren 2010 och 2017. Vissa av de uppgifter han lämnat i sina intyg till Försäkringskassan gjorde dock att man från myndighetens sida fattade misstankar om att allt inte stämde.

Därför kontaktades den arbetsgivare som mannen haft till och från genom åren så att man kunde få ut tidrapporter för vederbörande.

Tidrapporterna visade då att mannen arbetat sammanlagt 480 dagar under samma period som hans arbetsmarknadspolitiska program pågick. Endast 68 dagar av de 480 stämde mannens redovisning överens med tidrapporten.

Försäkringskassan bedömer inte att det finns några särskilda skäl för att befria mannen från att betala tillbaka hela summan.

Från myndighetens sida menar man att mannen haft lång tid på sig att inkomma med korrekta uppgifter om hur mycket han har arbetat.

Kravbeloppet är 288 136 kronor och sista dagen för att betala tillbaka pengarna var den 15 juni. Vid försenad betalning tillkommer en dröjsmålsränta på 7,5 procent.

Dock har mannen chans att komma överens med Försäkringskassan om en avbetalningsplan, med lägre ränta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!