Färre våldsbrott anmälda under förra året

Lite färre våldsbrott anmäldes under 2018 i jämförelse med 2017. SKL:s stora trygghetsmätning visar att kommunens invånare är lite tryggare än året innan.

Antalet anmälningar om skadegörelse ökade någåt 2018 jämfört med 2017. Kommunen höjde sig tre placerinar i årets jämförelse.

Antalet anmälningar om skadegörelse ökade någåt 2018 jämfört med 2017. Kommunen höjde sig tre placerinar i årets jämförelse.

Foto: Ylva Forslund/arkiv

Västervik2019-02-16 11:00

Det är elfte året i rad som SKL (Sveriges kommuner och landsting) tillsammans med MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) genomför undersökningen och presenterar resultatet i öppna jämförelser.

I jämförelsen mäter man bland annat indikatorer som ska visa på hur tryggt det är att bo i en kommun.

Man mäter exempelvis olyckskonsekvenser, personskador, utvecklade bränder, anmälda brott samt upplevd oro och otrygghet.

Man undersöker och jämför även vilket skydd och säkerhetsarbete som finns på kommunnivå. Enligt SKL gör man jämförelsen för att stimulera till förbättringsarbete, bland annat.

Västerviks kommun ligger på plats 239 när man rankar kommunerna utifrån bland annat hur många våldsbrott och bränder i byggnader som inträffade eller anmäldes under 2018. Det är tre placeringar bättre än förra mätningen 2017.

Under 2018 inträffade nio anmälda våldsbrott per 1 000 invånare i kommunen, en minskning från förra året. Samtidigt ökade anmälda brott om skadegörelse något.

Meningen är också att medborgarna får säga sitt. Men i den delen av statistiken finns inte Västerviks kommun med. Det säger Andrea Brändström, som är intendent på räddningstjänsten i Västervik, kan bero på att man tillsammans med polisen genomför en egen undersökning varje år.

– Och den visar för tredje året i rad att den upplevda tryggheten ökar i kommunen, vilket så klart är glädjande, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!