Fängelset fyller 150 år: "Fått höra många historier"

I år är det 150 år sedan Kronohäktet i Västervik uppfördes. Det är också 10 år sedan det blev hotellverksamhet i byggnaden, och två år sedan paret Staffan Bergström och Therese Larsson tog över det hela.

Staffan Bergström och Therese Larsson ångrar inte att de tog över Hotell Fängelset.

Staffan Bergström och Therese Larsson ångrar inte att de tog över Hotell Fängelset.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2021-05-09 10:00

– Det har varit en berg-och-dal-bana, säger Staffan Bergström, som tillsammans med Therese Larsson har drivit Hotell Fängelset i två år i sommar.

Pandemin har satt en del käppar i hjulet för hotellet, men trots upp- och nedgångar i antalet bokningar så står de på benen och har stora planer inför en pandemifri framtid.

– Vi kommer att fira jubiléet, på ett eller annat sätt. Vi hoppas kunna ha öppet hus i sommar, berättar Therese.

undefined
Staffan Bergström, från Odensvi, säger att det kan vara svårt att locka till sig västervikarna. Många av hotellets gäster kommer från västra och södra Sverige.

Att driva hotell i en 150 år gammal fängelsebyggnad är minst sagt speciellt, och mycket har hänt i lokalerna genom åren.

– Det finns mycket historia i de här väggarna, och vi har också fått höra många historier från före detta fångar och fångvaktare. En gång var här två män tillsammans med två ungdomar. När jag frågade om jag kunde hjälpa dem fick jag till svar att "vi ska bara visa grabbarna var deras farsor satt en gång i tiden", berättar Staffan och fortsätter:

– Det finns också en del historier om rymningar. En man berättade om när polismördaren Gunnar Norgren, som var kumpan till Clark Olofsson, rymde från anstalten 1968. Det finns mycket tragik i huset också.

undefined
Korridorerna i husets tre plan har alla fönster ut mot rastgården.

Det har hänt att gäster vänt i dörren när de kommit dit – fängelsekänslan är inte för alla. Staffan berättar att man har utvecklat tre olika karaktärer på hotellet, varav en finns till särskilt för barn.

– Det är Karlsson, och det är jag som är Karlsson. Ibland klär jag om lite snabbt till en randig kostym, springer genom korridoren och tappar guldpengar i choklad, säger Staffan.

Karlsson kan på så sätt mildra "fängelseskräcken" för de minsta.

Förra sommaren gick allt i ett. Från att vara tre heltidsanställda under vinterhalvåret är man upp till 15 personer i personalstyrkan under sommaren.

– Vi klev ut i höstas, och var helt slutkörda. Men nu gasar vi igen, säger Staffan.

Förutom hotell väver man in andra delar i verksamheten innanför de tjocka murarna. Hotellet har samarbetat med både Kriminalvården och Västerviks museum för att ta in utställningar om det gamla häktets historia. Dessutom har man haft konstutställning ute på rastgården.

undefined
Högst upp i byggnaden finns hotellets sviter, med bjälkar och välvda murstockar.

Det är förstås lite förargligt att pandemin ligger mitt i jubileumsåret, men om restriktionerna inte lättar till sommaren så blir det 151 års-firande nästa år istället.

– Vi får fira på bästa möjliga sätt, säger Staffan.

Hotellets enkel- och dubbelrum är före detta celler. Här med information om gamla fångar som suttit i respektive cell.
Hotellets enkel- och dubbelrum är före detta celler. Här med information om gamla fångar som suttit i respektive cell.
Karta: Hotell Fangelset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!