Få nya bostäder byggdes förra året

Det blev få nya bostäder i Västerviks kommun under 2017. Kommunalrådet Tomas Kronståhl (S) hoppas på att det ska lossa under åren som kommer.

Vid hamnplanen i Västervik fortsätter Riksbyggen att bygga nya bostäder.

Vid hamnplanen i Västervik fortsätter Riksbyggen att bygga nya bostäder.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-05-15 05:00

16 bostadslägenheter i Västerviks kommun under 2017. Enbart i form av småhus. Det skapades inga nya bostäder i flerfamiljshus. Det framgår av statistik från Statistiska Centralbyrån.

Bostadsbyggandet är lågt för en kommun av Västerviks storlek. I jämförbara kommuner som Motala och Piteå byggdes över 100 lägenheter under 2017. Karlshamn och Värnamo fick tillskott på över 70 lägenheter under året.

Kommunalrådet Tomas Kronståhl håller med om att bostadsbyggandet framförallt när det gäller flerfamiljshus kunde ha varit högre. Han förklarar det åtminstone delvis med olyckliga omständigheter. Två projekt som varit på gång – Centrumgården och Mullskopan – har blivit försenade.

2018 kommer att bli bättre. Under våren har Slottsholmen färdigställts, och vid Skeppsbrokajen bygger Riksbyggen. Kronståhl räknar upp ytterligare projekt som man hoppas på de närmaste åren. Däribland Ekhagen.

– När det är fullt utbyggt så kan det bo 1200 människor där.

Samtidigt konstaterar han att det just nu råder bostadsbrist i Västerviks tätort.

– Det är jobbigt när vi konstaterar ett problem 2015, och det kommer nya bostäder först framåt 2019.

En förklaring till att byggandet gått trögt enligt Kronståhl kan bristen på arbetskraft vara. Där pekar han ut ett orosmoln.

– När landstinget kommer igång med sitt miljardprojekt kommer det att bli tufft.

På annat håll har det riktats kritik mot att man enbart bygger för välbeställda målgrupper. Tomas Kronståhl vill inte analysera om byggandet i Västervik har rätt mix.

– Jag tror intresset för att bygga billigare bostäder kommer att stiga när det blir trögare att sälja dyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!