Extremsportaren: "Det är organiserat kaos"

Under Hojrocks andra dag anordnades en stuntshow där man visade upp konster och trix med tunga motorcyklar och crossar, en "galen" uppvisning vars utövare har lång erfarenhet i ryggsäcken.

Dennis trixar på motorcyklar, och just denna är en riktig veteran ifrån år 1923.

Dennis trixar på motorcyklar, och just denna är en riktig veteran ifrån år 1923.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2019-06-14 22:00

Fredagens dagordning på Hojrock var fullspäckad med event som MC-utställning, vinprovning, artister och konceptet "Brudar, bågar och bubbel", en tillställning för enbart motorcykelintresserade kvinnor. Något som stod ut på schemat var dock stuntshowen som drog igång klockan 14. Tre olika extremsportare visade upp konster på sina motorcyklar och crossar; Viktor Kjell (30), Dennis Lindberg (45) och Mattias Engbom (37). De tre har tidigare träffats på olika mässor, men de sysslar med olika saker. Det hela kan sammanfattas som FMX (freestyle motocross) där man hoppar och trixar på ramper med cross. Dennis beskriver det han gör som "cirkus på hoj". Mattias i sin tur gör stunts med en motorcykel på 350 kilo. Det är en mycket riskabel sport, och egentligen skulle de sammanlagt ha varit fyra personer som uppträdde under fredagen, men den fjärde fick stanna hemma på grund av en krossad axel. De tre kompletterar varandra i showen tack vare sina olika inriktningar:

– Det är organiserat kaos, säger Dennis, som menar att trots att deras uppvisning är till synes vild så ligger en stor seriositet under den extrema ytan i och med säkerhetsaspekten.

Det som driver de tre extremsportarna är ändå kicken när man utmanar sig själv trots faran:

– Det är det som är tjusningen, menar Viktor.

Från vänster: Dennis Lindberg, Viktor Kjell och Mattias Engbom.
Från vänster: Dennis Lindberg, Viktor Kjell och Mattias Engbom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!