Ett miljövänligt alternativ till bottenfärgen

En ny båtbottentvätt väntas på Slottsholmens Marina till nästa säsong. Tvätten är ett miljövänligt alternativ till den giftiga bottenfärgen.

Andreas Nilsson demonstrerar hur båtbottentvätten fungerar.

Andreas Nilsson demonstrerar hur båtbottentvätten fungerar.

Foto: Moa Dahlgren

Västervik2019-07-08 06:00

Andreas Nilsson, hamnvärd på Slottsholmens Marina, demonstrerar hur båtbottentvätten fungerar. De stora gula, roterande borstarna tvättar bort sjötulpaner och smuts från skrovet på båten.

– Det är rätt mycket strul med den här gamla, det krävs rätt mycket jobb för att ha den i bruk. Men vi har en väldigt förstående och hjälpsam återkommande kundgrupp, berättar han.

Västerviks kommun har nu sökt för och fått beviljat ett LOVA-stöd, lokala vattenvårdsprojekt, för att investera i en ny båtbottentvätt. Den bottenfärg som annars används för undvika havstulpaner är inte miljövänlig och släpper ut gifter i Östersjön.

– Målet är att ingen ska använda bottenfärg över huvud taget och bara tvätta skrovet istället. Och om man tvättar bort havstulpaner får man bättre fart i vattnet och kan då minska bränsleförbrukningen, berättar Andreas Nilsson.

Varje år är det cirka ett 20-tal personer som ringer till Slottsholmens Marina och undrar om tvätten är i bruk. Andreas Nilsson berättar att detta ökar lite varje säsong men han tror att en ny båtbottentvätt kommer att öka intresset ytterligare för den mer miljövänliga metoden.

–  När de vet att vi har en ny och att den faktiskt fungerar varje gång tror jag att användningen kommer öka ännu mer.

En ny båtbottentvätt innebär att marinan kommer kunna ta emot fler typer av båtar och åstadkomma ett bättre resultat. Under hösten ska man titta på nya modernare modeller och tanken är att den nya ska vara på plats i april, inför nästa säsong.

Andreas Nilsson, hamnvärd på Slottsholmens marina, berättar att målet är att ingen ska använda bottenfärg utan istället använda båtbottentvätten.
Andreas Nilsson, hamnvärd på Slottsholmens marina, berättar att målet är att ingen ska använda bottenfärg utan istället använda båtbottentvätten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!