Ett kliv uppåt för Sjölander

I landstingsvalet backade Moderaterna, men i det efterföljande koalitionsspelet så stärkte både Västerviksmoderaten Malin Sjölander och partiet sina positioner.

Jonas Lövgren talar om vikten av sänkta trösklar inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Jonas Lövgren talar om vikten av sänkta trösklar inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-10-16 15:28

Valet blev en besvikelse på flera punkter för Moderaterna i Kalmar läns landsting. Partiet tappade ett mandat. De gamla allianskamraterna Centerpartiet och Liberalerna gick i koalition med Socialdemokraterna. För M väntar ytterligare fyra år i opposition – i en minikoalition med Kristdemokraterna.

När partiet på fredagen presenterade den grupp politiker som ska leda Moderaternas arbete i landstinget valde Västerviksmoderaten Malin Sjölander att rikta blicken mot det som var positivt:

* I Kalmar läns landsting har Moderaterna av tradition varit svagt. Man har ofta haft sju, åtta procent lägre än vad partiet presterar i riksdagsvalet. I år krympte det gapet till fem, sex procent.

* Koalitionen med KD har haft en fördel när regionrådsposterna ska fördelas. De två partierna har fått en betydligt bättre utdelning än de två andra oppositionspartierna, SD och V. Moderaterna har fått fyra poster, att jämföra med jämnstora SD som bara fått en post. Jämfört med den gångna mandatperioden får partiet fler heltidspolitiker.

Malin Sjölander tar ett halvt kliv uppåt. Redan tidigare var hon landstingsråd. Nu blir hon regionstyrelsens vice ordförande. Det blir hon som ska punktmarkera Anders Henriksson (S).

– Det är något som förpliktigar, säger hon.

Faktum är att Västervik får ytterligare en moderat heltidspolitiker i landstinget. Elin Landerdahl blir politisk sekretare.

Carl Dahlin efterlyser åtgärder för att få ner kostnaderna för hyrpersonal i vården. "Det är inte lätt, men vi har en hel palett", säger han.
Carl Dahlin efterlyser åtgärder för att få ner kostnaderna för hyrpersonal i vården. "Det är inte lätt, men vi har en hel palett", säger han.
Laguppställningen

Malin Sjölander, Västervik, vice ordförande i Regionstyrelsen.

Hjärtefråga: Ekonomin, vill ha en långsiktig plan för Regionen på tio, femton års sikt.

Pär-Gustav Johansson, Kalmar, vice ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.

Hjärtefråga: Tycker att regionen kan spela en viktig roll när många kommuner i länet behöver förbättra sitt näringslivsklimat.

Jonas Lövgren, Kalmar, vice ordförande i Beredningen för hållbarhet och hälsa.

Hjärtefråga: Vill se lägre trösklar till barn- och ungdomspsykiatrin. Landstinget och kommunerna behöver utveckla sitt samarbete.

Carl Dahlin, Öland, vice ordförande i Regionstyrelsens personalutskott.

Hjärtefråga: Att sänka de stigande kostnaderna för hyrpersonal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!