Ensamseglaren Yrvind har landat på Irland

Ensamseglaren tillika Västerviksbon Sven Yrvind anlände under måndagskvällen till den lilla kuststaden Baltimore på Irlands sydspets.

Sven Yrvind har nu anlänt till Irland efter närmare en månad till havs. Resan har gått bra, även om den bitvis varit stormig.

Sven Yrvind har nu anlänt till Irland efter närmare en månad till havs. Resan har gått bra, även om den bitvis varit stormig.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Västervik2021-08-10 14:02

Han resa började i norska Ålesund förra året, med siktet inställt mot Sargassohavet. Från den portugisiska ögruppen Azorerna seglade han vidare mot Madeira, där båten Exlex Minor fick vila under vinterhalvåret, innan han återigen begav sig ut på atlanten. Från Madeira seglade han återigen via Azorerna, och sedan till Baltimore. Den senaste resan har tagit närmare en månad.

– Totalt har det blivit 101 dagar ensam till havs, berättar en glad Yrvind. 

Resan har bitvis varit tuff. Yrvind berättar att det blåst upp till storm flera gånger under det senaste året, och mest nyligen förra veckan. 

– Jag skulle in mot land, men det är ingen bra ide när det är storm, i stället fick jag rida ut den till havs, berättar han.

Att han nu stigit i land på Irland ska han fira med en god natts sömn, eller snarare, en hel natts sömn: 

– När jag låg vid Azorerna fick jag vakna en gång i timmen för att hålla koll på båtarna. Jag har inte varken sovit eller ätit ordentligt förrän nu. De senaste fyra dygnen har jag ätit en måltid om dagen, berättar han, och förklarar att det är en självvald del av hans filosofi. 

– Man får träna kroppen, nu har kroppen lärt sig att använda fett istället för kolhydrater, säger han.

Nästa resmål är nu Sverige och verkstaden i Västervik. Men dit tar han sig med bil och släp.

– Jag konstruerar en ny typ av båt, så varje dag funderar och ritar jag på hur jag göra prototypen bättre, och på hur jag ska fortsätta när jag kommer hem, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!