Enorma kostnader för sjukvården

I en väl underbyggd artikel i Läkartidningen slår docent Stefan Nydahl larm. Nationellt sett drabbas en procent av den vuxna befolkningen av bensår med stort lidande för patienten och stora kostnader för samhället till följd. Enbart kostnaden för behandling av bensår har uppskattats till 24 procent av den totala hälso- och sjukvårdsbudgeten.

Sophie Lundin lägger sista handen vid patientens kompressionsbandage. Foto: Roger M Carlsson

Sophie Lundin lägger sista handen vid patientens kompressionsbandage. Foto: Roger M Carlsson

Foto:

Västervik2016-11-19 08:00

I Kalmar län är den totala sjukvårdsbudgeten 3,9 miljarder kronor. Det innebär att kostnaderna för behandling av bensår totalt skulle röra sig någonstans mellan 78 och 156 miljoner kronor per år. I dagsläget är den exakta summan svår att få fram eftersom statistiken inte förts på det sättet. Det man vet är att de här kostnaderna kommer att öka i takt med att allt fler äldre lever allt längre.

På sjukhuset finns Samrehab och där har man stor erfarenhet av bensårsproblematik. Man samarbetar brett mellan sjukhusets avdelningar och det är enkelt att konsultera sjuksköterska eller läkare. Allt beroende på patientens behov.

Om ett bensår skall läka måste det till kompression, berättar Sophie Lundin, sjukgymnast och specialist på kompression på Samrehab. Förutsättning för att ett sår skall läka är ju att det finns blod och därmed näringsämnen och byggstenar till läkningen. Är benet svullet och fullt av vätska spelar det ingen roll vilka bandage man lägger på såret kommer inte att läkas.

Det finns stora risker med bensår. I värsta fall kan man bli tvungen att amputera benet som en sista desperat åtgärd. Även detta medför såklart stort lidande för patienten och stora kostnader för samhället.

De flesta blir dock hjälpta med ett enkelt bandage och stödstrumpor. Mer komplicerade fall kan man bli tvungen att linda benen för att komma tillrätta med såren.

Sophie Lundin ser problem med att man inte använder samma metodik inom hela landstinget. Även om man har tillgång till samma material som Samrehab använder, har man kanske inte den senaste kunskapen i hur de skall användas. Därför anordnas utbildningar i hur man hanterar materialen på bästa sätt.

Nu väntar vi bara på att de som arbetar med bensår i andra verksamheter skall upptäcka våra utbildningar och inse att det är bra att vara med på kurs då och då, berättar Sophie Lundin medan hon lägger sista handen vid patientens kompressions bandage.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om