En renare ostkust

Under Västervik Outdoor Festival presenterades Västerviks Strandstädarkarta. Ett verktyg för att hålla ostkustens stränder rena och fina.

Standstädarkartan ska användas för att hålla stränderna rena och fina.

Standstädarkartan ska användas för att hålla stränderna rena och fina.

Foto: TT/Terje Pedersen

Västervik2018-06-11 15:00

Konceptet började på västkusten och har nu kommit till Västerviks kommun. Standstädarkartan är en digital karttjänst som är öppen för alla. I tjänsten kan man markera en strand med en grön, gul, röd eller vit flagga. Dessa informerar om ifall en strand, till exempel, behöver städas.

En vit flagga sätter man ut om man vill organisera en städaktivitet. Den första att sätta ut en vit flagga var Johannes Löf. Han är kajakledare och sitter i styrelsen för Friluftsfrämjandet i Västervik.

– Vi har tidigare alltid avslutat våra aktiviteter, det kan vara paddling eller vandring, med att städa upp runt omkring oss.

Han bad kommunen om att på något sätt få visa upp vad de städade bort i naturen.

– Jag tänkte att genom att visa människor hur mycket skräp det finns i naturen så kan man göra dem medvetna.

I samband med hans förfrågan började kommunen med Strandstädarkartan. Johannes Löf menar att detta kommer fungera som en plattform för att skapa medvetenhet.

– Det här är den första planerade aktiviteten. Vi ska paddla kajaker och även städa upp vid kusten. Vi hoppas kunna sporra varandra och locka folk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!