Efter stängningen: Bränslet hade förväxlats

Under tisdagen stängdes bensinstationen Ingo vid Rullstensvägen i Västervik efter misstänkt bränslefel. Nu visar analyserna att diesel och bensin hade förväxlats i tankarna.

Bensinföretaget Ingo har hittills fått in ett tiotal kunder som drabbats av förväxlingen.

Bensinföretaget Ingo har hittills fått in ett tiotal kunder som drabbats av förväxlingen.

Foto: Karin Hertz

Västervik2018-09-03 12:00

LÄS MER: Bensinstationen stängdes tillfälligt.

– Det var en produktmix i tankarna och vi försöker nu ta reda på hur detta kunde inträffa, säger Irmgard Mårtensson, pressansvarig på Ingo.

– Vi beklagar verkligen att detta har inträffat och vi har nu tömt båda tankarna och fyllt på ned rätt bränsle, tillägger hon.

Att förväxla bränslet i sin bil kan visa sig bli en kostsam historia. Det räcker med en liten mängd bensin i en dieseltank för att motorn ska riskera att skadas. Flampunkten förändras och eftersom bensinen inte innehåller något smörjmedel kan dieselmotorn i värsta fall förstörs helt. Om diesel hamnar i en bensintank finns det risk för driftstörningar och motorskador. Detta gäller även om det bara handlar om en liten mängd diesel.

Hur många kunder har drabbats av förväxlingen?

– Vi har haft ett tiotal kunder som kontaktat oss om att de är drabbade.

Vad kommer att hända med dem?

– Har man drabbats så ska man kontakta vår kundtjänst och reklamera felet. Vi kommer självklart att ersätta kunderna.

Bensinstationen kunde återigen öppnas för kunder vid 16-tiden under torsdagen.

Att tänka på vid feltankning.

Starta inte motorn. Det räcker med att du vrider om nyckeln för att det felaktiga bränslet ska dras in i systemet och förstöra bränslesystemet och i värsta fall även motorn. Kör du iväg med fel bränsle i bilen är risken ännu större att motorn skadas. En reparation av bränslesystemet kan kosta mellan 20 000-25 000 kronor.

Ring försäkringsbolaget. Det räcker inte att bilen är trafikförsäkrad för att få ersättning vid feltankning. En helförsäkring täcker sanering och byte av filter medan reparation av motor kan variera. Vissa försäkringsbolag ombesörjer bärgning av bilen till närmaste auktoriserade verkstad och ersätter via vagnskadeförsäkringen/personvagnsgarantin dessutom alla skador som är orsakade av feltankning.

Bärga bilen till verkstad. Kör inte till verkstaden utan ring till bärgare eller få hjälp med att bogsera bilen så att inte motorn förstörs.

Tömning och sanering. På verkstaden måste bränslet bytas ut genom tömning och sanering av tanken. Sanering kan kosta upp till 15 000 kronor.

Källa: Renault Försäkring

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!