Efter Slottsholmen – Nya regler för tomtförsäljning

Kommunen fick kritik för att tomten på Slottsholmen såldes till vrakpris. Nu kan det bli nya regler för prissättningen av kommersiella tomträtter i Västerviks kommun.

Den sjätte mars presenterade kommunens HR-chef Sofia Eldh juristrapporten. Nu finns ett förslag på hur man ska gå vidare med rapporten.

Den sjätte mars presenterade kommunens HR-chef Sofia Eldh juristrapporten. Nu finns ett förslag på hur man ska gå vidare med rapporten.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-06-01 06:00

I veckan som kommer ska den juristgranskning som kommunen själv beställde inför Uppdrag Gransknings reportage tas upp i kommunstyrelsen.

I en tjänstemannskrivelse tar kommundirektören Anders Björlin och kanslinchefen Elisabet Olsson upp tre punkter som man vill arbeta vidare med:

* Uppdrag Granskning gjorde en stor affär av att kommunen sålde tomten för 786 000 kronor. Något år senare gjordes en värdering av tomten – då blev värdet 7,2 miljoner kronor. Juristrapporten rekommenderade kommunen att ta hänsyn till EU-lagstiftning. Det innebär att antingen ska tomten säljas till högstbjudande, eller om det bara finns en möjlig köpare så ska priset utgå från en oberoende värdering.

* En annan punkt var det brev som undertecknades av ett antal företagsledare. Mejlväxling som Uppdrag Granskning fick ut visade att oppositionspolitikern Harald Hjalmarsson varit aktiv i brevets tillkomst. Ett utkast till brevet skrevs av en kommunal tjänsteman, som även skrev till näringslivsföreträdare och frågade om de kunde tänka sig att underteckna brevet. Det finns motstridiga uppgifter om tjänstemannen agerat på eget initiativ, eller på uppdrag av Hjalmarsson. Oavsett vilket tyckte juristerna att rollfördelningen mellan politiker och tjänstemän i Västerviks kommun bör förtydligas.

I förslaget till beslut sägs att den rollfördelningen är något man ska ta upp i utbildningar av politiker, chefer och kommunanställda.

* Slutligen vill tjänstemännen få i uppdrag att ta fram skriftliga rutiner för utlämnande av allmän handling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!