Efter beskedet: "Cancervården behöver varje krona"

Regionledningen gläds åt nyheten om ökade statsbidrag till cancervården.

Cancervården får ett tillskott. Under coronapandemin har antalet diagnoser minskat. Det kan tala för att det finns en vårdskuld att beta av.

Cancervården får ett tillskott. Under coronapandemin har antalet diagnoser minskat. Det kan tala för att det finns en vårdskuld att beta av.

Foto: Christine Olsson/TT

Västervik2020-09-18 12:00

Inför budgetpropositionen som presenteras i nästa vecka har regeringen aviserat att man anslår ytterligare 100 miljoner kronor om året till svensk cancersjukvård. Nyheten togs emot med glädje av den rödgröna regionledningen i Kalmar län:

"Detta kommer att bidra till det fortsatta arbetet med att göra cancervården mer tillgänglig och jämlik, inte bara nationellt utan också regionalt", sade regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S), i en presskommentar.

Partikollegan Yvonne Hagberg lade till att antalet personer som diagnostiserats för cancer i år har minskat jämfört med vanliga år. Man tror att det beror på att många tvekat inför att söka upp sjukvården under coronapandemin.

Befarar ni att det finns en vårdskuld på cancerområdet?

– Vi har fortsatt med vår screening av livmoderhalscancer och bröstcancer under den här perioden, och det har varit en bra tillströmning till de här verksamheterna. Däremot kan det nog vara så att om man har diffusa symtom så har man dragit sig för att söka upp vården. Då kan det finnas fall av cancer som annars hade upptäckts tidigare, säger Yvonne Hagberg till oss.

Hon har i dagsläget inte fått något besked om hur stor del Kalmar läns del av de 100 miljoner kronorna blir.

Delar man upp det på landets 20 regioner blir det 5 miljoner kronor. Hur långt räcker det?

– Det är ett välkommet tillskott, inte minst tillsammans med de tillskott som regeringen aviserat tidigare. Vi behöver varje krona.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!