Det gäller för den som inte hunnit byta sina dubbdäck

Efter Långfredagen är det, med ett undantag, förbjudet för att köra med dubbdäck. Men hur hårda är reglerna egentligen?

Nu ska dubbdäcken av.

Nu ska dubbdäcken av.

Foto: Berit Roald/TT

Västervik2022-04-15 08:30

Lagen säger att det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag. Där är definitionen om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen.

Även om det nu är något mildare så gjorde snösmockan i början av april att många väntade lite längre med att byta ut sina dubbdäck, och andra bytte tillbaka efter att ha fått på sommardäcken.

– Många bytte till sommardäck jättetidigt i år och det var flera som bytte tillbaka. Och det är många som ringt och skjutit fram tiden när det snöat, säger Omar Eljardali på ME bil och däck i Västervik.

undefined
Den här våren har kunnat bjuda på varierat väglag. En del har skjutit på däckbytet.

Nu har de bråda dagar för att få på alla kundernas sommardäck och hos vissa verkstäder har det blivit kö till tiderna.

– Det är rätt så smockat under den här tiden, men vi kör under långfredagen också, så att vi ska hinna med, säger Omar Eljardali.

Den som kör med dubbdäck från och med på lördag riskerar alltså böter.

– Men så har vi haft minusgrader i närtid och det bör vi inom polisen ta hänsyn till, säger kommunpolisen Viktor Haglind.

– Det finns lagstiftning kring dubbdäck, men det är samtidigt upp till varje polis att göra en bedömning av vad som är rimligt med tanke på situationen.

Det kan alltså variera från fall till fall och några garantier för att slippa böter finns inte. Förutom om man är på väg någonstans där det förväntas vara vinterväglag, vilket kan vara fallet under påsklovet, då många åker norrut för att åka skidor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!