De manar till lugn kring hästsmittan

Under februari har några fall av ett aggressivt hästvirus upptäckts i mellersta Sverige och några hästar ha behövt avlivas. SVA manar till lugn.

Bertil Wilén är inte orolig. Om man gör som man ska göra är det små risker att hästarna smittar varandra, säger han.

Bertil Wilén är inte orolig. Om man gör som man ska göra är det små risker att hästarna smittar varandra, säger han.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2019-02-18 20:30

Under januari och februari har några fall av en neurologisk form av viruset EHV-1 upptäckts i Stockholms- och Uppsala län. EHV-1 är en form av herpes, och finns i flera varianter. Viruset är också vanligt, unga hästar smittas ofta och får feber men klarar sig bra.

Viruset ligger sedan latent, och på så sätt kan smittan sprida sig. I värsta fall kan ston förlora sina föl. I de allra flesta fall klarar sig hästarna bra.

De uppmärksammade fallen i Stockholm under senare tid har drabbat hästarnas nervsystem och några hästar har varit tvungna att avlivas.

Karin Bergström, som är biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt SVA, säger att man inte behöver vara orolig så länge man följer de smittskyddsrutiner man alltid ska följa. Hon har fått mängder av frågor från massmedia under februari.

– I det drabbade området har man infört striktare smittskyddsrutiner men i övriga landet så räcker om man följer de rutiner man alltid ska följa. På vår hemsida sva.se finns konkreta råd, säger hon.

– Det är alltid en viss risk att skicka sina hästar på tävling. Men följer man rutiner som finns, att bland annat ha god handhygien och inte klappa andra hästar så kan man uppnå ett så gott skydd man kan uppnå om man är ute och tävlar med sin häst.

Bertil Wilén är stallchef vid Målserum och säger att man kommer långt med vanligt bondförnuft.

– Om alla beter sig som man ska på tävling så är det ingen fara. Men det finns en viss nonchalans ibland, och då kan smittorna sprida sig. Men jag är inte orolig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!