De lÀr sig laga klimatsmart

Potatis, palsternacka och morot Àr ingredienser som ska göra skolmaten mer klimatsmart och om nÄgra veckor fÄr skolbarnen smaka.

Inger Örnvall, kock och kostassistent pĂ„ kommunens kostverksamhet, sĂ€ger att det Ă€r viktigt att fĂ„ tillfĂ€lle att provlaga nya recept.

Inger Örnvall, kock och kostassistent pĂ„ kommunens kostverksamhet, sĂ€ger att det Ă€r viktigt att fĂ„ tillfĂ€lle att provlaga nya recept.

Foto: Kristina Westring

VĂ€stervik2019-02-20 06:00

Under tisdagen var det, trots sportlov, full aktivitet i gymnasiets tillagningskök. Cirka 50 kockar och köksbitrÀden frÄn kommunal skola och förskola deltog pÄ en workshop dÀr de testade att laga matrÀtter med rotfrukter i fokus.

– Kommunen ska försöka bli mer klimatsmart och det hĂ€r Ă€r ett led i det. Det handlar om att anvĂ€nda mer rotfrukter, baljvĂ€xter och grönt, sĂ€ger Inger Örnvall, kock och kostassistent pĂ„ kommunens kostverksamhet.

Utmaningen Àr att hitta matrÀtter som fungerar att laga till mÄnga och som gillas av de som ska Àta. Under dagen tillagas 17 matrÀtter, som sedan stÀlls upp pÄ ett buffébord för avsmakning.

Recepten som testas Àr framtagna av Johan Uematsu, kock och produktutvecklare pÄ Aviko Norden, ett företag som bland annat levererar förÀdlade rotfrukter till kommunens skolor. Exempel pÄ förÀdlat Àr skalat, hackat, strimlat, skivat, skuret i olika stora bitar, förkokt och fruset. I dag, nÀr det hÄlls workshop, ligger dock fokus pÄ det hackade, skurna och strimlade. Stora plastpÄsar med vakuumförpackade rotfrukter ligger uppradade lÀngs med arbetsbÀnkarna. Johan Uematsu delar in deltagarna i grupper och det Àr tvÄ rÀtter per grupp som ska lagas. Inom loppet av nÄgra minuter sjuder köket av aktivitet och snart frÀser lök i grytor. Ingredienser mÀts, vÀgs och blandas.

Kockarna Eva-Marie Ekroth, FĂ„gelbĂ€ret, och Carina Björk, Ljungbergaskolan, Ă€r i samma grupp. De börjar med kycklingbiffar som ska serveras med klyftpotatis och dressing. Ett kilo kycklingfĂ€rs blandas med ett halvt kilo kokt finriven potatis och ett kilo rotfruktsblandning, samt nĂ„gra Ă€gg och kryddor. Även dressingen innehĂ„ller rotfrukter som blandas med bland annat majonnĂ€s och kryddor.

– Det Ă€r alltid roligt att lĂ€ra sig nya recept. Biffar av det hĂ€r slaget har vi inte testat tidigare. Det brukar mest vara fĂ€rdiggjorda, sĂ€ger Eva-Marie Ekroth.

Johan Uematsu sÀger att han ofta fÄr frÄgan om det Àr sÄ att han tycker att vi ska sluta Àta kött helt.

– Det handlar inte om det, utan att minska pĂ„ animaliskt protein eftersom vi över lag överkonsumerar det. Rotfrukter odlas hĂ€r i Sverige och det Ă€r en bra gröda att jobba med.

De matrÀtter som deltagarna pÄ wokshopen röstar fram som de bÀsta och godaste kommer barnen i kommunen att fÄ smaka om nÄgra veckor.

– Under veckorna 13, 14 och 15 blir det temadagar i förskolorna och skolorna med klimatsmart mat pĂ„ menyn, sĂ€ger Inger Örnvall.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!