"Day is here!" – en bön om regn

Startskottet har gått för årets kammarmusikfestival i Västervik. Den första dagen innehöll bland annat ett uruppförande under Nordic Light, en konsert som gavs i Sankt Petri kyrka på fredagskvällen.

Repetition pågår. Det är "finlir" som gäller in i det sista.

Repetition pågår. Det är "finlir" som gäller in i det sista.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2018-08-10 21:57

VT:s utsända smög sig in i kyrkan redan på eftermiddagen för att lyssna en stund till repetitionerna. Då fick vi tillfälle att byta några ord med kompositören Karin Rehnqvist.

Det är hon som komponerat verket "Day is here!" som alltså hade världspremiär i Västervik på fredagen.

– Stycket är skrivet för åtta soloröster och en stråkorkester, berättar hon.

Den poetiska texten eller snarare texterna – för det rör sig om flera – är hämtade från Amerikas ursprungsbefolkning.

Vad som fick Karin Rehnqvist att komponera just detta verk, just nu, förklarar hon med intuition. Och struktur, lägger hon till.

– "Day is here!" är ett beställningsverk till Musica Vitae och Vokalharmonin som dirigeras av Fredrik Malmberg.

– När jag arbetar med ett verk försöker jag alltid känna efter vad som behöver uttryckas i samhället. Jag har mina egna känslor och tankar men sedan är det så spännande att få höra om publikens upplevelser, säger hon.

Ett parti ur texten är en bön om regn.

– Inte kunde jag ana, när jag arbetade med verket, att detta att längta efter regn skulle bli så aktuellt även för oss här uppe i Norden.

I den första satsen målar musikerna och sångarna skickligt upp ett landskap med hjälp av sina respektive instrument. Det är naturens ljud. Man kan riktigt höra hur allt vaknar, med fågelkvitter och knäppandet av små insekter i träden. Dagen är här!

Karin Rehnqvist är frilansande kompositör och professor vid Musikhögskolan i Stockholm där hon undervisar i komposition. Hennes verk "Day is here!" uruppfördes i Västervik på fredagskvällen.
Karin Rehnqvist är frilansande kompositör och professor vid Musikhögskolan i Stockholm där hon undervisar i komposition. Hennes verk "Day is here!" uruppfördes i Västervik på fredagskvällen.
Västerviks kammarmusikfestival

Pågår den 10-12 augusti med flera konserter och programpunkter.

En konsert med Uppsala Kammarsolister och pianisten Johan Ullén avrundar årets kammarmuskfestival på söndag. Plats: Marieborgskyrkan. Tid: kl 15.

Mahler, Schumann och Brahms står då på repertoaren..

Programmet i sin helhet tar du del av här: www.vastervikkammarmusikfestival.se

Arrangör är Västervik Orkesterförening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!