Dags att ladda för "Vi i femman"

Under tisdagen nåddes eleverna i klass 5B på Breviksskolan i Västervik av beskedet att de är en av klasserna som ska vara med i Vi i femman nästa år.

Klass 5B på Breviksskolan ska vara med i länsfinalen i Vi i femman 2019.

Klass 5B på Breviksskolan ska vara med i länsfinalen i Vi i femman 2019.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-12-11 19:37

Eleverna som ska tävla, Elis Jonsson och Thea Nyman, säger att de blev ganska förvånade, jätteglada - och lite chockade. De har redan fått träna på att möta pressen. På förmiddagen kom P4 Kalmar till skolan och intervjuade dem och efter lunch var det VT:s tur.

För att kvalificera sig till Vi i femman gör eleverna ett test med flervalsfrågor och de kryssar i sina svar på papper som sedan samlas in av läraren.

– Vi fick se en video där en person läste upp frågorna. De var fem olika nivåer och 25 frågor. Det var lite stressigt, men det gick bra, säger Elis.

Både Thea och Elis är intresserade av samhällskunskap och matte. För att förbereda sig kommer de att träna en del på hur det är att vara med i radio och även öva på frågor.

Deras lärare, Linda Nilsson, berättar att förra året blev parallellklassen uttagen till schacktävlingen Schackfyran, så det kändes bra att det blev denna klass som kom med i Vi i femman. Hon hoppas att hela 5B klassen kommer att få möjlighet att följa med till P4 Kalmar när det är dags att tävla.

De åtta klasserna som är uttagna från länet kommer att mötas i en utslagstävling med kvartsfinaler, semifinaler och final. Nytt för i år är att deltagarna i riksfinalen tas ut genom sitt resultat i den lokala finalen, i kombination med ett test som hela klassen får göra, skriver P4 Radio Kalmar i ett pressmeddelande. Tävlingen leds av Johan Signert med Emma Sandebäck som domare.

Elis Jonsson och Thea Nyman klass 5B, Breviksskolan, kommer att tävla i Vi i femman.
Elis Jonsson och Thea Nyman klass 5B, Breviksskolan, kommer att tävla i Vi i femman.
Dessa klasser tävlar i P4 Kalmars upplaga:

Breviksskolan 5 B, Västervik

Djursdala skola 5 A, Södra Vi

Funkaboskolan 5 A, Kalmar

Kristdalaskolan 5 A, Kristdala

Norra skolan 5 A, Oskarshamn

Rinkabyholmsskolan 5 A, Rinkabyholm

Rinkabyholmsskolan 5 B, Rinkabyholm

Vimarskolan 5 C, Vimmerby

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!