Centerns toppnamn – en politisk veteran

När Centerpartiet komponerade sin valsedel blev det en blandning av både välkända och nya namn i politiken.

På tisdagen presenterade Centerpartiet sin valsedel för Västerviks kommun. Några av kandidaterna: Annette Thorstensson, Fredrik Lindwall, Emma Johansson, Conny Tyrberg, Kjell-Åke Larsson, Anna Hertzog, Ingela Svensson och Justin Cruseman.

På tisdagen presenterade Centerpartiet sin valsedel för Västerviks kommun. Några av kandidaterna: Annette Thorstensson, Fredrik Lindwall, Emma Johansson, Conny Tyrberg, Kjell-Åke Larsson, Anna Hertzog, Ingela Svensson och Justin Cruseman.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-05-30 09:00

Förstanamnet på valsedeln behöver ingen närmare presentation. Conny Tyrberg debuterade i Västerviks kommunfullmäktige 1976. Då red partiet på en framgångsvåg med Torbjörn Fälldin som partiledare. Sedan dess har det gått både upp och ner för partiet. Både på riksnivå och lokalt har man en bit till 70-talets siffror.

Nu hoppas Tyrberg på draghjälp av nuvarande partiledaren Annie Lööf, som de senaste åren lett partiet till de bästa opinionssiffrorna på länge.

Conny Tyrberg försäkrar att han fortfarande tycker att politik är spännande och roligt. Även att centerpartiet bara är tredje största parti Västervik så betonar Tyrberg att man inte saknat inflytande.

– Vi har suttit med i majoriteten i 14 av de 16 senaste åren. Det är det inget annat parti som gjort.

Längre ner på valsedelen hittar man andra tongivande centerpartister, som Ingela Svensson som varit förste vice ordförande i socialnämnden under den här mandatperioden, och Anette Thorstensson som haft motsvarande post i barn- och utbildningsnämnden.

Men partiet berömmer sig också för att ha lyckats med förnyelse. Tio namn på valsedeln är nya.

Orsaken till deras partipolitiska engagemang varierar: Emma Johansson berättar hur hennes engagemang väcktes när skolan i hemorten Loftahammar hotades för några år sedan. En annan av partiets kandidater, Anna Hertzog, som gör comeback efter att ha varit borta från politiken den här mandatperioden, kom in i politiken på samma sätt. Men då var det Blackstads skola som var hotad.

En annan nykomling, Fredrik Lindwall, säger att för hans del så har det blivit viktigt att ta ställning för humanistiska värderingar.

– Där tycker jag att Centerpartiet varit tydliga.

Han lägger till att partiets småföretagarpolitik varit viktig. Ny på listan är även Justin Cruseman som säger att partiets inriktning mot decentralisering av beslut varit viktig för honom.

Vilka frågor tror Centerpartiet kommer att bli viktiga i valet?

– Vi har en utveckling i kommunen med stigande medelålder, och där gruppen i arbetsför ålder blir allt mindre, säger Conny Tyrberg.

Partiet har dragit två slutsatser av utvecklingen. Frågor som rör kompetensutveckling kommer att bli viktiga. För några månader sedan gjorde partiet ett utspel om en hårdsatsning på Campus. Det andra är äldreomsorgsfrågor som kommer att bli viktiga.

– Så långt som det är möjligt ska man kunna välja själv hur man vill bo, och var i kommunen man vill bo, säger Ingela Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!