Brovaktarstugan skänks bort

I fyra år har Brovaktarstugan väntat på ny placering. Nu ser det ut som att kommunen kommer att skänka bort byggnaden.

Kommunen vill ta sin hand från den gamla brovaktarstugan. För fyra år sedan flyttades den från sin ursprungsplats på Slottsholmen.

Kommunen vill ta sin hand från den gamla brovaktarstugan. För fyra år sedan flyttades den från sin ursprungsplats på Slottsholmen.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-01-31 15:56

När det byggdes nytt på Slottsholmen fanns det inte plats för den gamla brovaktarstugan. Istället för att riva den flyttades den till ett hamnmagasin på Lucerna. Meningen var att man skulle hitta en ny placering.

På måndags var frågan uppe i kommunstyrelsen, och det ser ut som att kommunen tar sin hand från stugan. Beslutet blev att låta någon intresserad förening, privatperson eller något företag hämta stugan. Sker det inte inom rimlig tid så går stugan iväg som rivningsavfall.

Till grund för beslutet ligger att stugan i sig inte har något stort kulturhistoriskt värde. Under senare halvan av 1900-talet gick den igenom några ovarsamma renoveringar och har tappat tidstypiska drag.

När länsmuseet gjorde en bedömning 2010 skrev man att det fanns stora kulturhistoriska värden, men att de låg i stugans placering intill bron. Stugan vittande om den tid då bron öppnades manuellt. Inför beslutet hade Västerviks Museum tackat nej till att ta emot byggnaden.

Det var en enig kommunstyrelse som fattade beslutet om att "avveckla" stugan. Den enda avvikande rösten var Hans Ellervik (WP) som ville att man gjorde en ekonomisk utredning först.

Enligt Conny Tyrberg (C) finns det en del renoveringsbehov på stugan.

Harald Hjalmarsson (M) hoppas att brovaktarstugan ska få ett nytt användningsområde.

– Det är inte kört för stugan. Vi har bara tagit beslutet att det inte är skattebetalarna som ska bekosta renoveringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!