Bröt inte mot lagen när avgift höjdes

Västerviks Miljö och Energi AB bröt inte mot lagen när man höjde brukaravgifterna för vatten och avlopp med fyra procent 2017. Det anser förvaltningsrätten i Linköping.

Kenneth Lind.

Kenneth Lind.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-01-04 06:00

Det var kommuninvånaren Kenneth Lind som överklagade höjningen.

Han sköt in sig på en paragraf i vattentjänstlagen som säger att det bolag som sköter om kommunens vatten- och avlopp ska ha en tydlig investeringsplan för verksamheten.

Enligt lag ska taxor för vatten och avlopp sättas till självkostnadspris. Verksamheten ska inte ge ägaren ekonomisk vinst. Däremot ska det vara möjligt att sätta av pengar för att klara framtida underhåll och investeringar. Lagkravet på att det ska finnas en investeringsplan handlar om att den som driver verksamheten måste visa att det finns ett behov av att sätta undan pengar för framtida behov.

Kenneth Lind menade i överklagandet att kommunen ökat taxan, och gjort avsättningar för framtiden, utan att tydligt visat att det behovet finns. Han anser att Västervik Miljö och Energi inte kunnat visa upp en investeringsbudget som motsvarar lagkravet.

Västerviks Miljö- och Energi hävdade å sin sida att man visat att behovet finns. Bland annat hänvisar man till den investeringsplan som man gjort för en framtida ny vattentäkt i Edsåsen i norra kommundelen. Investeringen uppskattas till i storleksordningen 250 - 400 miljoner kronor.

Förvaltningsrätten anser den redovisning som kommunen gjort räcker, och avslår överklagandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!