Bråda tider för brandflyget i Hultsfred

Sedan maj har det varit extremt torrt i skog och mark över nästan hela landet. Flera skogsbränder har rapporterats och brandflyget i Hultsfred jobbar intensivt med sin uppgift – att lokalisera och upptäcka bränder.

Patrik Axelsson är en av piloterna med bas i Hultsfred. Totalt flyger brandflyget två sträckor om dagen.

Patrik Axelsson är en av piloterna med bas i Hultsfred. Totalt flyger brandflyget två sträckor om dagen.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2018-07-03 19:30

Frivilla flygkåren i Hultsfred är en av totalt 4 flygklubbar i länet som flyger på uppdrag av Länsstyrelsen. Flygplanen, innehållande en pilot och en navigatör, flyger just nu en nordlig och en sydlig slinga i länet. De flyger varje slinga två gånger om dagen och uppdraget är glasklart – de ska lokalisera, larma och assistera räddningstjänsten vid skogsbränder.

– Vi upptäckte bland annat den stora skogsbranden utanför Kristdala som vi larmade om till SOS, säger piloten Patrik Axelsson.

Det är inte bara lokalisering och upptäckt av brand som brandflyget sysslar med, vid eventuella skogsbränder jobbar de också direkt med räddningstjänsten för att bekämpa elden.

– Vi sysslar inte med själva släckningen. Utan vi flyger och rekommenderar vilka vägar räddningstjänsten ska åka då terrängen kan vara väldigt svår. Vi hjälper även till med att hitta vattenkällor i närheten och hur spridningsrisken ser ut, från luften har vi en väldigt bra överblick, fortsätter Patrik Axelsson.

Sedan maj har brandflyget bedrivit sin spaning som den här våren varit mycket intensivare än tidigare år, berättar Patrik.

– Under maj månad brukar vi vanligtvis bara flyga vid ett fåtal tillfällen, men i år har det varit väldigt mycket. Det beror såklart på det torra vädret vi har haft.

Sammanlagt är det ett 10-tal piloter med bas i Hultsfred som flyger åt Länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!