Bin riskerar att dö i vinter

Blommor skrumpnar i hettan och bin har svÄrt att hitta mat. För att sÀkra bisamhÀllenas överlevnad krÀvs flera ÄtgÀrder.

Leif Svensson, biodlare, Àr oroad över bisamhÀllena i och med torkan.

Leif Svensson, biodlare, Àr oroad över bisamhÀllena i och med torkan.

Foto: Kristina Westring

VĂ€stervik2018-07-18 08:00

Bin Ă€r sedan mĂ„nga Ă„r tillbaka hotade pĂ„ grund av intensifierat jordbruk, bekĂ€mpningsmedel och klimatförĂ€ndringar. Årets vĂ€der har försatt bina i en Ă€nnu tuffare situation.

Leif Svensson, biodlare och uppfödare av bidrottningar, sÀger att bisamhÀllena Àr vÀldigt utsatta i och med den korta vÄren och efterföljande torka. Ett bi behöver en viss tid för att utvecklas och flera generationer bildas vanligtvis under en vÄr.

– Den hĂ€r korta vĂ„ren gjorde att det inte blev tillrĂ€ckligt med bin för att samla pollen och nektar. Mat som behövs bĂ„de för att föda nya bin och för att lĂ€gga pĂ„ lager inför vintern.

Dels behöver ett bisamhÀlle innehÄlla en viss mÀngd individer för att överleva en vinter och dels mÄste bina ha mat.

– Eftersom det Ă€r ont om blommor letar bin mat i lindtrĂ€det. Just nu frodas en slags lus som silar bort protein frĂ„n lindblad och lĂ€mnar en sav som bina tar till bikuporna. PĂ„ sommaren kan bina leva pĂ„ den "honungen", men pĂ„ vintern fungerar inte den sortens mat och bina dör.

Leif Svensson menar att oerfarna biodlare behöver ta till sig kunskap för att deras bisamhÀllen inte ska gÄ förlorade. Han rekommenderar att ta kontakt med erfarna biodlare eller biodlarföreningar. SjÀlv ger han sina bin smÄ givor av vinterfoder och observerar samhÀllena noga sÄ att stora inte tar över smÄ. Om en mÄnad ungefÀr kommer han att ta bort den honung som bina samlat och ge bifoder av hög kvalitet.

Det mörka i homungskakan Àr sav frÄn lind.
Det mörka i homungskakan Àr sav frÄn lind.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!