Som vår tidning skrev igår var förskolan Kräftan en av de förskolor som får bidrag för att krympa barngrupperna. Det här är andra året som den förskolan får del av statsbidraget. Torbjörn Petersson, som är förskolechef på förskolan Kräftan, berättar att bidraget är ett mycket gott resurstillskott som verkligen gör skillnad för barnen och personalens arbetssituation.
– Vi kunde minska antalet barn i grupperna från 70 till 60 vilket innebär en ganska stor skillnad för de barn som ingår i gruppen, berättar Torbjörn Petersson.
Verksamheten är fördelad på två avdelningar vilket innebär att det därmed blev 30 barn per avdelning. På de båda avdelningarna arbetar totalt åtta förskollärare och fyra barnskötare.
– Vi upplever förändringen som mycket positiv, berättar Torbjörn Petersson. Vi fick lugnare barngrupper när varje barn kunde få mer uppmärksamhet av personalen.
Även i Almvik hade man sökt bidrag även om antalet barn är betydligt färre där.
Försöker utan bidrag
– Vi sökte ett litet bidrag till även till Almviks förskola eftersom vi hade planer på att genomföra vissa förändringar i verksamheten med inriktning mot mindre barngrupper, berättar Torbjörn Petersson. Tanken var att kunna dela barngruppen för att uppnå positiva effekter. Dessvärre fick vi avslag på ansökan.
Man kommer ändå att försöka genomföra förändringen inom ramen för den budget man har även om det inte kan bli lika omfattande som planen var när man ansökte om bidrag.
Borde kommunen ta till sig era erfarenheter med mindre barngrupper och öka anslagen?
– Det kan jag inte svara på, jag är bara tjänsteman och det där är en fråga för politikerna, säger Torbjörn Petersson.
Ulrika Mellblom är biträdande barn- och utbildningschef och verksamhetschef för kommunens förskolor i Västerviks kommun. Hon berättar att barngruppernas storlek är i nationellt fokus för närvarande och att forskningen visar att barngruppens storlek är en faktor som påverkar förskolans kvalitet. Forskningen visar också att det finns fler avgörande faktorer att ta hänsyn till som till exempel personalens kompetens, personaltäthet, barngruppens sammansättning och den fysiska miljön.
– Problemet är att forskningen inte är entydig och att det är svårt att bedöma exakt hur många barn som är bäst i varje enskilt tillfälle, säger Ulrika Mellblom.
Har ni några tankar på att gå in och ekonomiskt stötta de förskolor som får avslag på sin ansökan?
– Nej, några sådana planer finns inte i dagsläget, säger Ulrika Mellblom.