Bengt, 80, älskar att åka inlines: "Hjärnan måste vara igång"

– Att efter pensionen bara sätta sig ned och göra ingenting har jag aldrig förstått mig på, säger Bengt Göthe som bor på Vättestigen i Västervik.
När våren närmar sig, snön är borta och gatorna sopade efter vinterns sandning ger sig Bengt ut på gatorna – på inlines.

Anita Göthe framför några av sina verk.

Anita Göthe framför några av sina verk.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2017-07-24 12:00

Intresset för denna ovanliga motionsform hos pensionärer började för 20 år sedan, då han på Skärholmens loppis köpte sina första inlines för 100 kronor, men med plasthjul. Hustrun Anita, jämngammal med Bengt, köpte sig däremot ett par ordentliga inlines. Detta resulterade, för Bengts del, i att han inte hann med hustrun när hon gled runt allt snabbare, trots att hon åkte mer försiktigt.

Båda hade åkt skridskor på is tidigare, men eftersom Anita växt upp i Jämtland, där isen på Storsjön låg mycket längre än på sjöarna i Västervik, där Bengt åkte, så hade hon inga större problem. Dessutom var hon gymnast som ung.

Håller kroppen igång

Bengt hade tränat mycket på cykel och fått bra balans. Men det grämde honom att han nu inte hann med hustrun, när de var ute och åkte inlines tillsammans.

Han köpte därför ett nytt par och direkt blev glidet mycket bättre och snabbare och intresset ökade markant.

– Jag åker lite överallt i Västervik. Det är viktigt att hålla igång kroppen. Hjärnan måste vara igång hela tiden. Dessutom stannar jag ofta och pratar och knyter därför hela tiden nya kontakter med människor, såväl unga som äldre.

Han tror själv att han är en bra reklampelare för inlinesporten. Ibland får han kommentarer från ungdomar han möter: ”Vad häftigt, en gubbe på inlines!”

Bengt berättar att han åker mycket inlines för att det är roligt och en bra träning.

Har du skadat dig någon gång?

– Jovisst, flera gånger, men bara småblessyrer. På våren kan det ibland ligga kvar sand och småstenar på trottoarer och gator och då blir det tvärstopp.

–Det är viktigt att ha skydd på sig när man åker. Det gäller också att se upp för trafiken och speciellt vara uppmärksam på att barn kan komma farande från någon tvärgata.

Specialist-målare

Bengt Göthe växte upp i Västervik och utbildade sig till målare och gick som lärling hos sin morfar. Bengt var sedan målare under hela sitt yrkesverksamma liv. Han blev med åren specialist på tekniker som ådring, marmorering, schablonering och svampmålning. Han har utfört avancerade arbeten på Överums herrgård, Blekhem och Sundsholm.

Konsthantverk är ett annat område Bengt Göthe utövar. Han har otaliga träskålar och annat hemma i huset och säljer också ibland på marknader.

Livskamraten Anita

Bengts hustru Anita kom till Västervik 1951 och gick sykurs på yrkesskolan, när hon 1953 träffade Bengt. Även hon har konstnärsådra och hon har sytt mycket kläder under åren.

Anita utbildade sig till sjuksköterska och har under åren arbetat på Västerviks Sjukhus. Musik har varit ett stort intresse och hon spelar för husbehov, bland annat elorgel och dragspel. År 1996 började Anita måla tavlor, ett intresse hon fortfarande utvecklar.

En välskött och prunkande trädgård möter besökarna på Vättestigen. Bengt håller bland annat på med okulering av rosor och tar fram helt nya arter.

Trots åldern är paret fortfarande aktiva med sina intressen. De gör en hel del utlandsresor, men mest av allt värnar de ändå den egna familjen med två vuxna barn, åtta barnbarn och fem barnbarnsbarn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om