Något som låter väldigt bra vid ett första påseende. RBU – Riksförbundet för rörelsehindrade barn och unga anser att verkligheten ser väldigt annorlunda ut.
– Jag tycker att det är skit, säger Susanne Nordh, som är sekreterare i RBU i Kalmar län, när vår tidning frågar henne hur hon ser på nedläggningshotet.
Susanne Nordh menar att bassängen vid habiliteringen är anpassad för de behov många av RBUrsquo;s medlemmar har. Framförallt behovet av avskildhet och att det är grunt nog även för små barn. Att det redan hårt belastade bassängen på sjukhuset skulle kunna klara även habiliteringens patientgrupper ser hon som uteslutet.
– Det gäller ju att vi inte är vårdslösa med medborgarnas pengar, berättar Anders Henriksson(S), som är ordförande i Landstingsstyrelsen. Tanken är att vi ska klara omställningen med de bassänger vi har utan att patienter ska bli lidande av det.
Anonym vårdpersonal inom landstinget berättar om de problem som vissa patientgrupper kan ha. Det rör sig om patienter med extra stort behov av uppvärmt bad med avskildhet, kontinuitet och trygghet. Att byta bassäng kan därmed vara förödande. För de mindre barnen är de tre nivåer som bassängen på Habiliteringen har ett måste för att de ska kunna stå upp på den grunda delen.
Samtidigt är det här grupper där dagsformen spelar stor roll. Man kanske har en eller två inbokade tider per vecka men av olika skäl kan man inte utnyttja dem. Det har medfört att det i dagsläget är bara cirka 40 % av de inbokade tiderna som utnyttjas. Dessvärre kan man inte dubbelboka på grund av patienternas behov av avskildhet.
Dessutom är det mycket speciella krav på omklädningsrum för de här patientgrupperna. Där måste finnas skötbord för både liten och stor, med värme ovanför och plats för upp till tre vårdare.
Lena Sergerberg(S) är ledamot i landstingsstyrelsen och övertygad om att utredningen är väl underbyggd och tagit hänsyn till de speciella behov som finns.
– Exakt vilka modifieringar man måste göra på sjukhusbassängen får en vidare utredning ta ställning till, men det har gjorts och fungerar i Oskarshamn, förklarar Segerberg.