Avvikelser hos hälften av kommunens granskade gatukök

Av 34 restauranger och gatukök som granskats i kommunen fanns avvikelser hos mer än hälften. Det framgår av miljö- och byggnadskontorets kontrollprojekt. Flest avvikelser fanns inom området information.

Foto: TT

Västervik2016-09-20 18:00

Syftet med projektet har varit att kontrollera att restaurangerna har ändamålsenliga rutiner för egenkontroll av den egna verksamheten.

Revisionerna har varit föranmälda eftersom revision är en kontrollmetod som alltid ska föranmälas eftersom den ansvarige måste vara på plats och ha tid för att svara på frågor.

Vid besöket användes en checklista som utarbetades för projektet och som utgår från Livsmedelsverkets rapporteringsformulär för kontrollresultat.

Av 34 verksamheter som ingick i kontrollen var 16 helt utan avvikelser. De resterande 18 verksamheterna hade 29 avvikelser tillsammans.

Nio avvikelser inom information

Flest avvikelser, nio stycken, återfanns inom området information. Information om livsmedel, som inte är färdigförpackade, får antingen ges skriftligt eller muntligt. Det kan till exempel finnas en skylt vid serveringen där det står ”Är du allergisk? Fråga oss vad som finns i maten”. Det är just den skriftliga uppmaningen till kunderna som saknades hos nio av de besökta verksamheterna. Däremot bedöms kunskapen kring allergener vara mycket god och de noterade avvikelserna bedöms inte vara någon hälsofara.

Näst flest avvikelser fanns inom områdena temperatur och infrastruktur, lokaler och utrustning . Inom temperatur gällde det främst bristande rutiner vid varmhållning av mat. Att varmhålla mat vid en tillräckligt hög temperatur är viktigt med avseende på tillväxt av bakterier.

Brister i lokaler var till exempel slitet golv och rostig inredning. Minst antal avvikelser hade områdena rengöring och personlig hygien.

– Jag tycker att det är ett gott resultat, säger Ola Karlsson, förvaltningschef på miljö- och byggnadskontoret. Även om det på vissa platser saknas skyltar om allergener så finns ändå kunskapen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om