Avverkar skog – trots brandrisk

I dagarna startade en skogsavverkning utanför Västervik. Det ansvariga företaget säger att man vidtagit en rad åtgärder för att minska brandrisken.

Det är i skogarna kring E22 utanför Västervik som avverkning påbörjats. Bergs Timber som ansvarar avverkningen säger att man vidtagit en rad säkerhetsåtgärder.

Det är i skogarna kring E22 utanför Västervik som avverkning påbörjats. Bergs Timber som ansvarar avverkningen säger att man vidtagit en rad säkerhetsåtgärder.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-08-08 06:00

En läsare vände sig till oss i samband med att skogsmaskiner anlände till ett område vid Rössle, och ifrågasatte det lämpliga i att avverka skog just nu med tanken på brandrisken.

Det företag som genomför avverkning är Bergs Timber i Mörlunda. Råvaruinköparen Gustav Grybäck säger att man i högsta grad är medveten om situationen ute i skog och mark.

– Det är fullt fokus på brandrisken just nu. Vi följer prognoserna. Redan i maj upphörde vi med att använda kedjor och band. Vi följer rekommendationerna i branschen.

Efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 gick en rad skogsbolag och myndigheter samman och tog fram gemensamma säkerhetsriktlinjer.

Ett exempel därifrån som Bergs entreprenörer följer är att arbeta nattetid. Man undviker avverkningsarbeten mitt på dagen när det är som torrast.

– Vi gör efterkontroller två timmar efter att arbetena är avslutade. Vi följer brandriskprognoserna kontinuerligt. Är värdena för höga en dag så ställer vi in arbetet, säger Gustav Grybäck.

SMHI gör kontinuerligt prognoser dels av antändningsrisken, dels av spridningsrisken. Antändningsrisken i Västervik var under tisdagen mycket hög. Spridningsrisken hade sjunkit jämfört med de senaste dagarna, men är fortfarande mycket hög.

Bland andra stora aktörer som VT talar med så varierar agerandet just nu. Holmen Skog gör som Bergs. Avverkningarna fortsätter, men med vidtagna säkerhetsåtgärder.

Södra däremot har tagit en tillfällig paus i väntan på bättre förutsättningar.

Det innebär en ekonomisk press både för Södras underleverantörer som är beroende av att få uppdrag, och för koncernens egna sågverk och massabruk, som är beoende av råvaror. Än så länge har de stora tillverkningsenheterna inte drabbats.

När det gäller Södras underentreprenörer, säger Magnus Petersson att man vidtagit åtgärder för att hjälpa dem ekonomiskt.

– Vi kommer att betala dem i förskott för att hjälpa dem med likviditeten. Vi ersätter också för den ökade lönekostnad som till exempel nattkörning medför.

I kontrakten mellan Södra och underentreprenörerna finns en en garanti om en viss mängd jobb. Senare i år kommer man att gå igenom utfallet, om det finns entreprenörer som inte fick den utlovade mängden uppdrag så ersätts de i en uppgörelse med Södra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!