Åtal: Brottsbelastad trio torterade kompis i Västervik

Sättet trion behandlade sin kompis liknar snarast tortyr, menar åklagaren Emma Olsson. De band honom vid händer och fötter, stampade honom i ansiktet och klippte honom i örat.

Tre män åtalas för att ha utövat synnerligen grov misshandel av en person i sin bekantskapskrets. Inledningsvis är brottsoffret mycket rädd och motvillig i att prata med polisen om händelsen.

Tre män åtalas för att ha utövat synnerligen grov misshandel av en person i sin bekantskapskrets. Inledningsvis är brottsoffret mycket rädd och motvillig i att prata med polisen om händelsen.

Foto: Ulrik Alvarsson/Montage

Västervik2023-09-30 21:00

De tre männen, som alla är i 25-årsåldern och hemmahörande i Västervik respektive Vimmerby, har suttit häktade i drygt en månad för grov misshandel, bland annat. 

Brottsoffret är en person i bekantskapskretsen. 

Allt uppdagades när en mobil beslagtogs och kontrollerades, i samband med att en av Västerviksborna greps misstänkt för grovt vapenbrott. Då såg polisen en film på misshandeln.

Av utredningen framgår att brottsoffret just denna eftermiddag, den 15 augusti, sitter på sitt jobb i centrala Västervik. En av männen dyker upp, lägger sin arm runt offrets hals och tar med sig honom ut. "Han slutar lite tidigare idag", säger mannen till en annan i rummet.

Enligt åtalet tar de sedan honom till en lägenhet i södra Västervik, där sedan misshandeln äger rum.

När Emma Olsson nu väcker åtal är rubriceringen skärpt till synnerligen grov misshandel. Gärningsbeskrivningen är brutal.

  • De har slagit honom mot huvud och kropp, och tryckt upp honom mot en vägg.
  • De har hållit en kniv mot ansiktet och uttalat dödshot. 
  • Sedan har de bundit honom, varpå en av dem sätter sig på offret. En annan stampar på huvud och rygg, för att sedan klippa eller skära honom i örat.

Delar av tortyren har dessutom filmats av en i gänget. 

"Brottet bör bedömas som synnerligen grovt eftersom gärningen orsakat synnerligt lidande då handlingarna varit tortyrliknande vilket måste ha medfört stark dödsångest eller annan psykisk påfrestning", skriver Olsson i åtalet.

I bevisningen ingår också bilder från andra tillfällen då samme man blivit slagen och förnedrad av sina "vänner".

Trots filmen har åklagaren svårt att precisera vem som gjort vad, men menar att de gjort allt i samförstånd. Gällande han som filmat har hon dock lagt till en alternativ åtalspunkt, medhjälp till synnerligen grov misshandel.

Mycket av bevisningen består av film, bilder och konversationer som man hittat i de åtalades mobiltelefoner. Alla tre förnekar dock brott. Alla tre är kända av polisen sedan tidigare, två av dem har suttit i fängelse i flera år. 

En av Västerviksborna står alltså samtidigt misstänkt för grovt vapenbrott. Han är också åtalad för en kokainpåverkad vansinnesfärd längs E22 och riksväg 40 i slutet på juli, en färd som slutade i ett dike vid infarten till Ankarsrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!