Bubblare hetare än klassiker i barerna

Sommaren lider mot sitt slut men lite känsla kanske man kan behålla med en god drink. Här är sommarens hetaste drinkar i Västervik. Och det råder ingen tvekan om vilken drinktyp som varit populärast.

Moa Hagelin platschef på Vikens gör en Rabarber Sour.

Moa Hagelin platschef på Vikens gör en Rabarber Sour.

Foto: Christer Andersson

Västervik2023-08-25 21:00

Vad har gällt i baren i sommar? En trendig klassiker, något elegant, bubblande lätt, friskt, syrligt eller fruktigt sött? Skakad, rörd eller bara blandad? 

Vi har lyssnat vid bardiskarna, om vad som har varit de mest gångbara när årets sommar växlat mellan varmt och blött.

Vi har pratat med fem bartenders i Västervik om vad som sålts och vad som varit populärt i glasen. Och nu bjuder de på sina recept.

I den lokala drinktoppen märker vi att det inte finns plats för "klassiker" som Penicillin, Isbjörn, Surskalle, eller Mora-Nisse. På sommaren ska en svalkande törstsläckare smaka friskt. 

GRÄNSÖ SLOTT, Vattenmelon Mojito

8-10 centiliter eget sockerlag (mynta, citronmeliss, socker, vatten)

1 cl färsk lime

4 cl Bacardi rom

Fyll upp med mixad, silad vattenmelon. Smycka med melonskiva, lime och mynta

undefined
Vattenmelon Mojito på Gränsö Slott med bartendern Ahmad El Agha.

Det har dagligen sålts ett 50-tal av den här drinken som blivit sommarens populäraste på Gränsö Slott. 

– Den är frisk, fruktig och balanserad, tycker bartendern Ahmad El Agha.

Drinken kom till lite av misstag, när restaurangköket fick för mycket vattenmelon över.

– Då kom vi på att vi kan göra en drink på dem. Vi provade oss fram och fastnade för den här, berättar Ahmad när spagästerna passerar ut till poolområdet.

Under sommaren har det gått åt 50 kilo vattenmelon och 15-20 romflaskor per vecka.

SLOTTSHOLMEN, Last Summer

2 cl hallonpuré

3 cl citronjuice

4 cl gin

Toppa med ginger ale, ett strå med färska hallon och krossad is

undefined
Last Summer, Slottsholmen, sommarens drink

I år har sommarens fördrinkar på Slottsholmen döpts efter Abba-låtar. Årets klara listetta bland drinkarna är "Last Summer", som låten på albumet Super Trouper, 1980.

– Drinken hade ett annat namn, men jag ville byta. Last Summer funkar både före och efter sommaren. Under våren tänker man tillbaka på förra sommaren och efter sommaren minns man den som just varit, säger Linnea Westerlund som jobbar i restaurangen.

"Last Summer" blev en succé och under juli såldes 976 av drinken med Abba-touch.

Dancing Queen, Fernando och Waterloo räckte inte mot Last Summer.

Hur ska en bra sommardrink smaka?

– Bärigt med en balanserad sötma och en fräschhet av sommar, svarar Linnea.

GULDKANT, Limoncello Spritz

5 cl Limocello (citronlikör)

10 cl bubbel (mousserande vin, cava eller prosecco)

Isbitar och toppa med kolsyrat vatten

Garnera med mynta och citronskiva

undefined
Limoncello Spritz är populärast på Guldkant.

Under sommaren har det sålts cirka 2 500 spritz-drinkar på Guldkant. Den här ljusgula Limoncello Spritz har varit den som gått mest.

– Den är fräscht pigg och enkel att göra. En perfekt sommardrink, säger restaurangchefen Jannica Hedberg när hon blandar till drinken vid bardisken.

Själv har hon en annan sommarfavorit som hon hoppas på till nästa sommar.

– Personligen är Pink Gin min favorit, berättar Jannica Hedberg.

MOCCA DELI, Mocca Spritz

Passionlikör

Red Bull vattenmelon

Vattenmelonsyrup

Bubbel (mousserande vin, cava eller prosecco).

Färsk passionsfrukt och citronskivor

Iskuber och krossad is

undefined
Mocca Spritz har slålt bäst hos Mocca Deli i sommar.

– Receptet är hemligt, alltså hur mycket av varje del, berättar Emina Bahtanovic när hon fyller ballongglaset i baren.

Mocca Spritz ingår i Mocca-konceptet och är ny för i år. Den rosa drinken har sålt bra i Västervik, runt 40 per dag.

– När det är varmt säljer vi fler av den. Den är sommarfräsch, ändå mäktig i smaken, tycker Emina när hon kramar ur en passionsfrukt, "limmar" citronskivorna på glasets insida och bygger en istopp.

VIKENS, Rabarber Sour

5 cl Vodka, 42 Below.

4 cl rabarber-sockerlag.

3 cl citronjuice.

2 cl äggvita.

3-4 droppar Angostura Bitter, blomsterströssel.

undefined
Moa Hagelin platschef på Vikens gör en Rabarber Sour.

En klassisk skakad och silad sourdrink har sålt överlägset bäst under Vikens allra första sommar.

– Jag ville ha en sommardrink fylld av barndomsminnen. Soligt och barfota. Då var rabarber givet. Vi hade massor av dem. Det blir en frisk, sötsyrlig smak av fruktköttet, berättar Moa Hagelin, platschef på Vikens.

Hon måttar och blandar innan hon börjar skaka drinken. Skaka gör man två gånger, skummet av äggvita blir fluffigare så. Sedan silas den innan den hälls upp på coupeglas. Röda flagor av ätbar blomma strösslas över det uppfluffade skummet och slutligen några droppar Angostura Bitter.

– Den krävs både arbete och kärlek för att få den slät, säger Moa om sin hjärtedrink.

Från öppnandet 9 juni har det sålts 423 Rabarber Sour på Vikens. En blandad och bred publik har kommit hit under krogens första sommar.

Bartendern Ahmad El Agha har blandat en Vattenmelon Mojito på Gränsö Slott.
Bartendern Ahmad El Agha har blandat en Vattenmelon Mojito på Gränsö Slott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!