Apoteket larmar: Många vill hämta sina egna coronatest

På Apoteket Lejonet i Västervik stiger oron över att fler och fler försöker att hämta sina självtest själva, istället för att skicka ett ombud. ”Bara under förmiddagen idag har det varit fyra stycken”, berättar säljledare Sofie Matsson Storback.

Apotek Lejonet är ett utlämningsställe för självtest i Västerviks kommun. Trots att ett friskt ombud ska hämta testet, vittnar personalen om hur fler och fler försöker hämta testen åt sig själva.

Apotek Lejonet är ett utlämningsställe för självtest i Västerviks kommun. Trots att ett friskt ombud ska hämta testet, vittnar personalen om hur fler och fler försöker hämta testen åt sig själva.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2021-03-08 20:00

– Först blir man arg och frustrerad, men egentligen så blir man mest ledsen. Vi jobbar ju här och gör en insats i samhället, och det blir som att vi utsätts för en onödig risk, säger Matsson Storback. 

Hon berättar att ökningen skett de senaste veckorna. 

– Det blir fler och fler.

Det blir blankt nej för den som försöker hämta PCR-testet åt sig själv. En del skäms. En del vittnar om att det står otydligt på 1177. En del försöker diskutera och få hämta testet ändå.

– Då får vi säga att de inte kan stå kvar och diskutera, de ska ju inte vara inne i apoteket alls. Har man verkligen ingen att skicka som ombud kan man ringa kyrkan och höra om de kan vara behjälpliga. Man behöver heller inte hämta och lämna testet samma dag, bara man testar sig samma dag som man lämnar in testet.

På 1177 står det att ”om du väljer att testa dig hemma måste någon annan hämta och lämna testet på ett apotek. Personen får inte ha några symtom på covid-19.”

Något som också skapar frustration är hur personer försöker kringgå instruktionerna.

– Om två sambos har blivit uppmanade att testa sig, men båda anser sig friska, så står en utanför medan den andra går in och hämtar. Sedan går personen ut, byter legitimation med sambon, och sambon går in. Då har man inte tänkt steget längre. Man har ju blivit uppmanad att testa sig av en anledning, säger Mattsson Storback. 

Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!